Κατώτατος μισθός το 2025: Προβλέψεις και αλλαγές μετά το 2027

Αυτή τη στιγμή, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 830 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση από τα 650 ευρώ το 2019. Με στόχο την περαιτέρω βελτίωση, η κυβέρνηση προγραμματίζει να φτάσει τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ μέχρι το 2027, επιτυγχάνοντας συνολική αύξηση 46%.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένονται διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς φορείς προκειμένου να καθοριστεί το ύψος της επόμενης αύξησης του βασικού μισθού.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, ο κατώτατος μισθός τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ανέλθει κοντά στα 870 ευρώ μέχρι το 2025.

Ένα από τα θετικά στοιχεία της αναμενόμενης αύξησης του κατώτατου μισθού, προγραμματισμένη για τον Απρίλιο ή τον Μάιο, είναι ότι θα έχει και θετική επίδραση στους μισθούς του δημόσιου τομέα. Αυτή τη στιγμή, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο ανέρχεται σε 850 ευρώ.

Διασφάλιση του κατώτατου μισθού

Σε περίπτωση σοβαρών οικονομικών κρίσεων, όπως μια πανδημία, υπάρχει δυνατότητα να αποκλίνει ο μηχανισμός από τον αυτόματο μαθηματικό υπολογισμό. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μειώνεται.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Η προγραμματισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού θα συνοδευτεί από μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις. Αυτό γίνεται κυρίως μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, που έχει στόχο την ενθάρρυνση επενδύσεων και προσλήψεων. Αξιοσημείωτο είναι ότι από την 1/1/2025 κατανέμεται μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά 1 ποσοστιαία μονάδα (0,5% για εργοδότες και 0,5% για εργαζόμενους).

Μέθοδος καθορισμού του κατώτατου μισθού μετά το 2027

Μετά το 2027, ο κατώτατος μισθός θα υπολογίζεται βάσει ενός τύπου που συνδυάζει την ετήσια μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή για τα νοικοκυριά στο κατώτερο 20% εισοδήματος και την άνοδο της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών.

money freepik

Αυτό σημαίνει ότι θα ληφθεί υπόψη η ακρίβεια που αντιμετωπίζουν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά καθώς και οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Ο κατώτατος μισθός που θα προκύψει από αυτό το σύστημα δεν μπορεί να μειωθεί, επαυξάνοντας την προστασία των εργαζομένων.

Ο υπολογισμός του κατώτατου μισθού ακολουθεί το γαλλικό μοντέλο, που βασίζεται σε αντικειμενικά και διαφανή οικονομικά δεδομένα. Παρόμοιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται και από χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία. Οι σχετικοί δείκτες θα υπολογίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ, ενισχύοντας έτσι την εμπιστοσύνη στο σύστημα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα