Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Εύθυμιος Λέκκας, συζήτησε τις προκλήσεις που σχετίζονται με την κατάσβεση πυρκαγιών εντός αστικών περιοχών, εστιάζοντας στις σοβαρές επιπτώσεις που βιώνουν οι κάτοικοι του Λος Άντζελες.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι η κατάσταση στην Καλιφόρνια είναι ήδη η τρίτη μεγαλύτερη καταστροφή στην παγκόσμια ιστορία. Για να κατανοήσουμε την κλίμακα, αναφέρθηκε σε δύο προηγούμενες καταστροφές: η πρώτη, το 2011 στην Ιαπωνία με τη Φουκουσίμα, είχε εκτιμώμενες οικονομικές επιπτώσεις 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η δεύτερη, το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό το 2004, είχε κόστος 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Σήμερα, οι επιπτώσεις από τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες υπολογίζονται σε 150 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Πρέπει να αναθεωρήσουμε την οπτική μας»
«Είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε ότι η αντιμετώπιση πυρκαγιών σε περιοχές που συνδυάζουν δάση και αστικό ιστό είναι εξαιρετικά δύσκολη. Όπως αντιμετωπίσαμε στην Πεντέλη πριν από τέσσερις μήνες, δεν είναι απλή υπόθεση. Δυστυχώς, υπάρχει συχνά μια στρεβλή αντίληψη ως προς την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων. Όταν η πυρκαγιά εκτυλίσσεται σε αστικούς χώρους ή σε περιοχές μείξης, η κατάσβεση καθίσταται συχνά αδύνατη, όπως παρατηρούμε τώρα στο Λος Άντζελες», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
«Η κατάσταση είναι απογοητευτική – Αντίσταση στην κλιματική κρίση»
«Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως δεν έχουν υιοθετήσει επαρκώς τις προτάσεις που προκύπτουν από επιστημονικά συνέδρια. Χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, που συγκεντρώνουν το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, αγνοούν τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων. Επιπλέον, ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο νέος πρόεδρος έχει απορρίψει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Αυτό καθιστά το μέλλον πολύ λιγότερο ενθαρρυντικό, καθώς αυτές οι κεφαλές κρατών φαίνεται να αγνοούν τη σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης», κατέληξε ο Ευθύμιος Λέκκας.