Λέκκας: Τι συμβαίνει στο Λος Άντζελες; Μιλά για βιβλική καταστροφή

Έχει ξεσπάσει μεγάλη συζήτηση για την διαχείριση των πυρκαγιών σε αστικές περιοχές, με αφορμή την καταστροφική κατάσταση στο Λος Άντζελες.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στο Λος Άντζελες και η παγκόσμια διάσταση

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, έθεσε τις διαστάσεις της καταστροφής από τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές στο Λος Άντζελες. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η τρέχουσα κρίση έχει ήδη καταγραφεί ως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή στην παγκόσμια ιστορία.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής, ο κ. Λέκκας έκανε συγκρίσεις με παλαιότερες κρίσεις:

  • Φουκουσίμα (2011): Εκτιμώμενες οικονομικές επιπτώσεις 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
  • Τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό (2004): Κόστος 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Σήμερα, οι οικονομικές επιπτώσεις από τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες υπολογίζονται σε 150 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που υπογραμμίζει τον τεράστιο αντίκτυπο της καταστροφής. Η ανθεκτικότητα των αστικών κέντρων στην κλιματική αλλαγή βρίσκεται στο επίκεντρο του προβληματισμού.

Η δυσκολία κατάσβεσης σε μικτές περιοχές και η ανάγκη αλλαγής αντίληψης

Ο κ. Λέκκας τόνισε την πολυπλοκότητα της αντιμετώπισης πυρκαγιών σε περιοχές όπου συνυπάρχουν δάση και αστικός ιστός. “Η κατάσβεση πυρκαγιών σε αυτές τις μικτές περιοχές είναι εξαιρετικά δύσκολη, όπως είδαμε και στην Πεντέλη. Όταν η φωτιά μπαίνει μέσα σε αστικούς χώρους, συχνά η κατάσβεση γίνεται αδύνατη,” εξήγησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Η ανάγκη για πρόληψη πυρκαγιών σε αστικές περιοχές είναι επιτακτική.

Φωτιά σε δασική περιοχή

Κλιματική κρίση και η στάση των κυβερνήσεων

Ο κ. Λέκκας εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ανεπαρκή ανταπόκριση των κυβερνήσεων στις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με την κλιματική κρίση. Ειδική αναφορά έγινε για τη στάση χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία, αλλά και για την άρνηση ορισμένων ηγετών να αναγνωρίσουν την ανάγκη για δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή κρίνεται απαραίτητη για την προστασία των κοινωνιών.

Η συζήτηση για τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες αναδεικνύει την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση στην διαχείριση των κινδύνων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, με έμφαση στην πρόληψη, την προετοιμασία και την ενημέρωση των πολιτών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα