Ένα μεγάλο κύκλωμα εκβιασμών και «προστασίας» αποκαλύφθηκε, με κατηγορίες που σοκάρουν την κοινή γνώμη. 19 συλλήψεις, ανάμεσά τους και αστυνομικοί, φέρνουν στο φως ένα σκοτεινό δίκτυο.
Βαρύτατες Κατηγορίες για το Κύκλωμα Προστασίας
Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της συμμετοχής σε κύκλωμα εκβιασμών και προστασίας που δραστηριοποιούνταν σε οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν επίσης νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, γνωστή και ως ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παράνομη οπλοκατοχή και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Εμπλοκή Αστυνομικών στο Κύκλωμα
Το γεγονός που προκαλεί τη μεγαλύτερη αίσθηση είναι η εμπλοκή τεσσάρων εν ενεργεία αστυνομικών. Σύμφωνα με τις έρευνες, οι αστυνομικοί αυτοί φέρονται να παρείχαν πληροφορίες και υποστήριξη στο κύκλωμα, λαμβάνοντας χρηματικά ανταλλάγματα. Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι δωροληψία, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ελληνική Αστυνομία.
Οικονομική Ζημιά και Εικονικές Εταιρείες
Η έρευνα του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων αποκάλυψε ένα καλά οργανωμένο σύστημα εκβιασμών. Οι ιδιοκτήτες οίκων ανοχής κατέβαλλαν χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν από 800 έως 2.500 ευρώ, ενώ οι χαρτοπαικτικές λέσχες πλήρωναν από 1.000 έως 3.000 ευρώ, για να αποφύγουν τους αστυνομικούς ελέγχους. Επιπλέον, το κύκλωμα είχε δημιουργήσει εικονικές εταιρείες, πραγματοποιώντας ψευδείς συναλλαγές για να αποφύγει την καταβολή ΦΠΑ, προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημιά στο ελληνικό δημόσιο.
Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.: Από “Αστυνομικός της Χρονιάς” σε Κατηγορούμενη
Μια ιδιαίτερα σοκαριστική πτυχή της υπόθεσης είναι η εμπλοκή μιας 37χρονης αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία είχε τιμηθεί ως “Αστυνομικός της Χρονιάς” το 2019 για τη σύλληψη ενός επικίνδυνου κακοποιού διεθνούς φήμης. Σύμφωνα με τις έρευνες, η αξιωματικός φέρεται να διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στο κύκλωμα, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό σχετικά με τη διαφθορά εντός των σωμάτων ασφαλείας.
Έρευνες στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά
Οι έρευνες επεκτείνονται και σε στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, μετά από καταγγελίες για πιθανές αξιόποινες πράξεις. Συνολικά, 16 εν ενεργεία λειτουργοί του λιμενικού, που υπηρετούν στη δίωξη ναρκωτικών, ελέγχονται για διακεκριμένη κλοπή. Τον Δεκέμβριο του 2023, ελήφθησαν μέτρα κατά των επικεφαλής της υπηρεσίας, οι οποίοι κατηγορούνται για διακίνηση κατασχεμένης κοκαΐνης, μια υπόθεση που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και απαιτεί άμεση διερεύνηση.