Το «Ιωβηλαίο της Ελπίδας» αναμένεται να προσφέρει μια σημαντική ώθηση στην οικονομία της Ρώμης, με προβλέψεις που κάνουν λόγο για πάνω από 30 εκατομμύρια προσκυνητές στο Βατικανό και την ιταλική πρωτεύουσα.
Μέσα στο διάστημα του πρώτου μισού του Ιανουαρίου, περίπου μισό εκατομμύριο άτομα πέρασαν την Ιερή Πύλη της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, αν και είναι ακόμη νωρίς για να εκτιμηθεί ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος της εορταστικής περιόδου.
Ο Φίλιππο Σαλάτα, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης, επισημαίνει ότι οι αρχικές εκτιμήσεις αποδεικνύονται συχνά υπερβολικά αισιόδοξες. «Κάθε φορά που συμβαίνουν μεγάλα γεγονότα, προσπαθούμε να προβλέψουμε τον αριθμό των επισκεπτών ή τον οικονομικό τους αντίκτυπο, και συνήθως υπερεκτιμούμε τις προσδοκίες», προσθέτει. «Θυμόμαστε ότι το Ιωβηλαίο του 2000 είχε θετικές συνέπειες για την οικονομία, και τώρα η Ρώμη επιδιώκει να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία. Αυτό συνήθως οδηγεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αν και οι θέσεις αυτές μπορεί να αφορούν κυρίως τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και συνοδεύονται από αύξηση του κόστους διαβίωσης», εξηγεί ο καθηγητής.
Μια νέα πανεπιστημιακή μελέτη επιβεβαιώνει τις απόψεις του καθηγητή. «Για το 2023, είχαμε αύξηση 13% στο κόστος ενοικίασης, συγκριτικά με το 2022, ενώ φέτος αναμένονται αυξήσεις έως και 17%. Αυτή η κατάσταση συμβαίνει σε μια ήδη επιβαρυμένη αγορά κατοικίας, όπου η Ρώμη παρουσιάζει περιορισμένη προσφορά διαθέσιμων ακινήτων, κάτι που οι δημόσιες παρεμβάσεις δεν έχουν καταφέρει να αλλάξουν», επισημαίνει ο ερευνητής Μαρτίνο Μπελινκάμπι.
Οι τιμές στην αγορά ενοικίασης συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση μειώνεται συνεχώς. Πολλές εξοχικές κατοικίες επίσης αναμένεται να παραμείνουν κενές.
Ο Αλεσάντρο Γκαλάρντο, ιδιοκτήτης ενός bed and breakfast και κτηματομεσίτης, προσθέτει την οπτική του: «Οι προσκυνητές συνήθως δεν μένουν σε εξοχικές κατοικίες, αλλά προτιμούν τις φθηνότερες επιλογές κοντά σε άλλους επισκέπτες. Άλλοι, θέλοντας να αποφύγουν την πολυκοσμία, προτιμούν να παραμείνουν στα προάστια ή να αναβάλλουν την επίσκεψή τους για κάποια χρόνια. Στον πρώτο μήνα του Ιωβηλαίου, οι κρατήσεις έπεσαν κατά 60-75% σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη», εξηγεί.
Η «αιώνια πόλη» έχει ήδη από καιρό θεσπίσει μέτρα για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού. Το ερώτημα είναι εάν θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία του Ιωβηλαίου του 2025 για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της και την οικονομική τους κατάσταση.