Η κυβέρνηση Τραμπ στην Ευρώπη ενδέχεται να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο, ασχολούμενη ακόμη και με θέματα των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων κάθε χώρας, αντί να λειτουργεί απλώς ως παρατηρητής.
Αυτή η εκτίμηση προέρχεται από έναν ειδικό που γνωρίζει σε βάθος τις τρέχουσες εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, και υποστηρίζεται από διάφορους πολιτικούς παράγοντες.
Τα πρώτα δείγματα αυτής της στρατηγικής έχουν εμφανιστεί ήδη και δεν είναι κρυφά. Ο Ελον Μασκ εκδηλώνει ανοιχτά τις προτιμήσεις του για την άκρα Δεξιά στη Γερμανία, ενώ πληροφορίες δείχνουν ότι οι πρέσβεις του Ντόναλντ Τραμπ στις ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να υποστηρίζουν πολιτικούς συνδεδεμένους με την καινούργια διοίκηση.
Η επίδραση αυτής της νέας πραγματικότητας γίνεται ήδη αισθητή και στην Ελλάδα.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόταση του Κυριάκου Βελόπουλου προς τον Κώστα Τασούλα να προσκληθεί ο Ελον Μασκ στην Ελλάδα για να μιλήσει στη Βουλή, καθώς θεωρεί ότι «ηγείται της παγκόσμιας προσπάθειας για την ελευθερία λόγου και έκφρασης».
Η πρόταση αυτή αναδεικνύει δύο βασικά ζητήματα: πρώτον, είναι μια στροφή, αφού το κόμμα της Ελληνικής Λύσης είναι το πιο ρωσόφιλο στην Ελλάδα και δεν έχει προηγούμενα υποστήριξης άλλου Αμερικανού. Αν και μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η Ρωσία και η διοίκηση Τραμπ έχουν κοινούς στόχους, παραμένει το γεγονός ότι πρόκειται για το πρώτο φιλοαμερικανικό «μήνυμα» του Βελόπουλου. Δεύτερον, η κίνηση αυτή αποσκοπεί σε μια μυστική κόντρα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, για το ποιο κόμμα θα επωφεληθεί από τη «σχέση» με τον Τραμπ.
Η Αφροδίτη Λατινοπούλου από την αρχή έχει δείξει την υποστήριξή της στον νέο προεδρικό ηγέτη.
Η επικείμενη επίσκεψή της στις ΗΠΑ και οι φήμες που κυκλοφορούν για συνεργασία της με τη νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, δείχνουν ότι υπάρχει ενεργή επικοινωνία μεταξύ της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ και του κόμματος Φωνή Λογικής. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπλέον προκλήσεις στην Ελληνική Λύση, η οποία ήδη βλέπει έναν νέο ανταγωνιστή στην πολιτική σκηνή.
Έτσι, η επικοινωνιακή κίνηση του Κυριάκου Βελόπουλου φαίνεται να στοχεύει στην προσέγγιση ενός κοινού που πιστεύει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ελον Μασκ προσφέρουν μια «εναλλακτική διακυβέρνηση». Μάλιστα, δεν αποκλείεται να επιδιώξει και επαφές με την ίδια την κυβέρνησή τους.
Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στενά. Παρά την αλλαγή στην ηγεσία των ΗΠΑ, η ελληνική στάση παραμένει ανεπηρέαστη, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι «οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είναι στρατηγικές και δεν επηρεάζονται από πολιτικές αλλαγές». Αντίστοιχα, επισημαίνουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη συνεργαστεί μαζί του κατά την προηγούμενη θητεία του.