Μια πρόσφατη μελέτη εξερεύνησε τις διατροφικές συνήθειες και την εγκεφαλική ανάπτυξη νέων ανθρώπων για περίπου δέκα χρόνια, προσπαθώντας να κατανοήσει τη σύνδεση μεταξύ τους και της ψυχικής υγείας τους.
Τα γονίδια, οι διαφορές στην εγκεφαλική ανάπτυξη και η ψυχική ευημερία κατά την εφηβεία ενδέχεται να φωτίσουν τους λόγους πίσω από την εκδήλωση διατροφικών διαταραχών σε ορισμένους νέους, σύμφωνα με τη μελέτη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περισσότερα από 20 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία, η νευρική βουλιμία και η διαταραχή της αδηφαγίας, με τις νεαρές γυναίκες και τους εφήβους να πλήττονται δυσανάλογα.
Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Mental Health, περιλάμβανε σχεδόν 1.000 νέους από χώρες όπως η Αγγλία, η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίοι παρείχαν γενετικά δεδομένα, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τις διατροφικές τους συνήθειες και την ευημερία τους, ενώ υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες (MRI) σε ηλικίες 14 και 23 ετών.
Όταν οι συμμετέχοντες έγιναν 23 ετών, οι ερευνητές τους κατηγοριοποίησαν σε τρεις ομάδες: εκείνους που ακολούθησαν μια υγιεινή διατροφή (42%), τους περιοριστικούς τ eaters (33%) και τους συναισθηματικούς τ eaters ή ανεξέλεγκτους τ eaters (25%).
Τα άτομα που ακολουθούσαν περιοριστική διατροφή, συχνά προσπαθούσαν να ελέγξουν την πρόσληψη τροφής τους για να ρυθμίσουν το βάρος τους και την εμφάνισή τους, όπως είναι οι περιπτώσεις δίαιτας ή αποτοξίνωσης.
Από την άλλη, οι συναισθηματικοί τ eaters εκδήλωναν επιρροή από αρνητικά συναισθήματα και τείνουν να τρώνε καταναγκαστικά ή μη ελεγχόμενα.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι 14χρονοι που παρουσίαζαν αγχώδεις, καταθλιπτικές ή διαταραχές προσοχής ήταν πιο πιθανόν να αναπτύξουν ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές μέχρι την ηλικία των 23 ετών.
Επιπλέον, οι ανθυγιεινές αυτές συνήθειες σχετίζονταν με την παχυσαρκία και τον αυξημένο γενετικό κίνδυνο για υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), ο οποίος είναι σημαντικός δείκτης για την παχυσαρκία.
Τα αποτελέσματα της μελέτης υπογραμμίζουν τα «πιθανά οφέλη» από τη βελτίωση της εκπαίδευσης γύρω από την υγιεινή διατροφή και τις ανθυγιεινές στρατηγικές αντιμετώπισης, σύμφωνα με την καθηγήτρια βιολογικής ψυχιατρικής, Συλβάν Ντεριβιέρ, από το King’s College του Λονδίνου και επικεφαλής της έρευνας.
Ένα παράδειγμα καλύτερης ευαισθητοποίησης υποδεικνύει ότι οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων τους, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να είναι ενημερωμένοι για τις σχέσεις στο σχολείο που μπορούν να συμβάλλουν σε διατροφικές διαταραχές, και οι επαγγελματίες υγείας να αποκτήσουν καλύτερη κατανόηση του ρόλου του εγκεφάλου σε αυτές τις καταστάσεις.
«Ο Καθοριστικός Ρόλος της Εγκεφαλικής Ανάπτυξης»
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι συνήθειες και οι γονιδιακοί παράγοντες δεν φαίνεται να είναι οι μοναδικοί προγνωστικοί παράγοντες για τις διατροφικές διαταραχές στη νεαρή ενήλικη ζωή. Οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι οι νέοι με ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες παρουσίαζαν λιγότερο έντονη και καθυστερημένη εγκεφαλική ωρίμανση κατά την εφηβεία.