Αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας!
Καθώς η πολιτική ατζέντα στρέφεται προς την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έδωσε το στίγμα για τα κριτήρια που θα καθορίσουν την επιλογή. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκφράζει ένα ευρύτερο φάσμα του πολιτικού χώρου», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια προσωπικότητα με διακομματική αποδοχή.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει το όνομα του υποψηφίου έως τις 20 Ιανουαρίου, πιθανώς μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος, ένα γεγονός που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από το πολιτικό σύστημα και την κοινή γνώμη.
Η διαδικασία επιλογής και τα κριτήρια
Σε δηλώσεις του στο Mega, ο Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε τον κοινοβουλευτικό χαρακτήρα της διαδικασίας: «Η εκλογή του Προέδρου είναι μια κοινοβουλευτική διαδικασία. Η πρόταση ανήκει στην ηγεσία της ΝΔ, με τον πρόεδρο της ΝΔ να ηγείται της κοινοβουλευτικής ομάδας. Αναμένουμε την πρότασή του.»
Αποφεύγοντας να εμπλακεί σε ονοματολογία, ο υπουργός Επικρατείας έθεσε το πλαίσιο των προσόντων που θα πρέπει να διακρίνουν τον ιδανικό υποψήφιο: «Δεν θα συμμετάσχω στην αξιολόγηση υποψηφίων, κάτι που θεωρώ ακατάλληλο. Αναζητούμε ένα πρόσωπο με ικανότητες και θετικά χαρακτηριστικά, που θα προωθεί τη συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων. Είναι απαραίτητο να μην εκφράζει ακραίες απόψεις και να εξασφαλίζει ευρεία στήριξη από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις».
Εμπιστοσύνη στην κοινοβουλευτική ομάδα
Ο Μάκης Βορίδης εξέφρασε την πεποίθησή του για την ομοψυχία της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ: «Είμαι σίγουρος ότι η πρόταση του προέδρου της ΝΔ θα τύχει της αποδοχής όλων των βουλευτών. Η διαδικασία αυτή απαιτεί πρόσωπα που να συμβαδίζουν με την πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων.»
«Κάθε πολιτική δύναμη έχει επιδείξει θεσμική συμπεριφορά σε αυτή τη διαδικασία», συμπλήρωσε ο υπουργός, τονίζοντας τη σημασία της συναίνεσης.
Ασφάλιστρα υγείας και Ερυθρός Σταυρός: Οι απαντήσεις του υπουργού
Σχετικά με τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας, ο Μάκης Βορίδης διευκρίνισε: «Το θέμα αφορά κυρίως τα ισόβια συμβόλαια, τα οποία έχουν καταστεί ασύμφορα για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Η νομοθετική παρέμβαση αποσκοπεί στην ομαλοποίηση της κατάστασης, καθώς δικαστικές αποφάσεις έκριναν καταχρηστικές τις αυξήσεις χωρίς αιτιολόγηση. Ο δείκτης που προτείνεται δεν είναι υποχρεωτικός για τις ασφαλιστικές εταιρείες και προσφέρει μια δικλείδα ασφαλείας.»
Αναφορικά με το περιστατικό στον Ερυθρό Σταυρό, ο υπουργός τόνισε: «Η παροχή δημόσιων υπηρεσιών είναι σημαντική και μια περιστασιακή δυσλειτουργία δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές και να τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας, αλλά δεν τίθεται θέμα πολιτικής ευθύνης. Ο ανελκυστήρας έχει συντηρηθεί και διαθέτει τις απαιτούμενες βεβαιώσεις. Τέτοιες καταστάσεις συμβαίνουν σε όλες τις χώρες.»