Μια πολιτική θύελλα στροβιλίζεται στη Βενεζουέλα με την ανάληψη των καθηκόντων του Νικολάς Μαδούρο, παρά τις έντονες αμφισβητήσεις για τη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας.
Αμφισβήτηση της Νομιμότητας των Εκλογών στη Βενεζουέλα
Η αντιπολίτευση, με ηγετικές μορφές τους Εδμούντο Γκονσάλες και Μαρία Κορίνα Ματσάδο, καταγγέλλει τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιουλίου ως “πραξικόπημα”. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμερίζεται τις ανησυχίες, εκφράζοντας έντονες επικρίσεις και ζητώντας διαφάνεια στην επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων. Η αμφισβήτηση της νομιμότητας θέτει σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον της δημοκρατίας στη χώρα.
Η Σκληρή Κριτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάγια Κάλλας, ξεκαθάρισε ότι ο Μαδούρο δεν διαθέτει τη νομιμοποίηση που απορρέει από έναν δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη. Παράλληλα, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, τόνισε ότι ο Μαδούρο θα έπρεπε να λογοδοτήσει για τις πράξεις του στη δικαιοσύνη αντί να σφετερίζεται την προεδρία.
Κυρώσεις και Αντίδραση της Διεθνούς Κοινότητας
Οι Βρυξέλλες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε 15 άτομα που θεωρούνται υπεύθυνα για την υπονόμευση των δημοκρατικών αρχών, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα. Η επιβολή κυρώσεων αποτελεί μια σαφή ένδειξη της διεθνούς αντίδρασης απέναντι στις αμφισβητούμενες εκλογικές διαδικασίες και στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Οι επιπτώσεις των κυρώσεων στην οικονομία της Βενεζουέλας και στην πολιτική σταθερότητα αναμένεται να είναι σημαντικές.
Η κατάσταση στη Βενεζουέλα παραμένει τεταμένη, με την αντιπολίτευση να αμφισβητεί σθεναρά τη νομιμότητα του Νικολάς Μαδούρο και τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.