Μία νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που διεξήχθη για λογαριασμό της Κομισιόν, αποκαλύπτει τις ανησυχίες των Ελλήνων πολιτών σχετικά με την προστασία θεμελιωδών αξιών, όπως το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία.
Μόλις το 32% των Ελλήνων αισθάνονται ότι αυτές οι αξίες είναι επαρκώς προστατευμένες στην πατρίδα τους, με την Ελλάδα να κατατάσσεται τελευταία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φτάνει το 66%.
Η υποτιμημένη εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη πολιτική συμμετοχή. Αν και οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες διατηρούν ενεργή συμμετοχή, η νεολαία δείχνει όλο και περισσότερη απογοήτευση και απομάκρυνση από την πολιτική.
Ένας στους τρεις νέους στην Ελλάδα δεν συμμετέχει στις εκλογές.
Οι νέοι προτιμούν να ενημερώνονται διαδικτυακά, με έναν στους τρεις να αποφεύγει να ψηφίσει, λόγω έντονης πολιτικής πόλωσης και έλλειψης εμπιστοσύνης στη διαδικασία.
Επιπλέον:
- Σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (29%) δηλώνει πως είναι καλά ενημερωμένο σχετικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Στις περισσότερες χώρες, το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 50%. Στην Πολωνία (49%), την Ιρλανδία (41%) και την Αυστρία (40%) οι πολίτες είναι οι πιο ενήμεροι, ενώ λιγότερο από το 20% δηλώνουν ενημερωμένοι στη Βουλγαρία (19%), τη Γαλλία (18%) και την Ελλάδα (17%).
- Η ανάλυση δείχνει ότι σε οκτώ κράτη-μέλη, τουλάχιστον το 75% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι γνωρίζει τη νομοθεσία της Ε.Ε. περί φυλετικής ισότητας, με τους πολίτες της Φινλανδίας (88%) να είναι οι πιο ενημερωμένοι.
Όσοι διαμένουν στην Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας οικονομική ανασφάλεια, κακοδιοίκηση και έλλειψη διαφάνειας, φαίνεται να χάνουν την πίστη τους στις δημοκρατικές αξίες. Η δικαστική εξουσία και το κράτος δικαίου θεωρούνται με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα, με πολλούς πολίτες να εκφράζουν ανησυχίες για την προστασία των δικαιωμάτων τους. Οι περισσότεροι Έλληνες βλέπουν την προστασία αυτών των αξιών ως προνόμιο αντί για θεμελιώδες δικαίωμα, κάτι που αποκαλύπτει τις αδυναμίες του Ελληνικού κράτους.
Η έρευνα δείχνει πως οι Έλληνες πολίτες υποφέρουν από σοβαρές ελλείψεις πληροφόρησης για τις ευρωπαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τα δικαιώματα και τις αξίες. Ενώ το 60% των πολιτών στην υπόλοιπη Ευρώπη γνωρίζουν για την ΕΕ, στην Ελλάδα το ποσοστό είναι σημαντικά χαμηλότερο, με πολλούς να αγνοούν τα δικαιώματά τους.
Γαλλία και Ελλάδα παραμένουν πίσω στην ενημέρωση για την εβδομάδα των Ρομά.
Από τα δέκα κράτη μέλη με υψηλό ποσοστό Ρομά, τα οκτώ είναι πολύ καλύτερα ενημερωμένα για την Εβδομάδα Ρομά της Ε.Ε., δείχνοντας ότι η ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση είναι μεγαλύτερη εκεί που υπάρχουν περισσότερα ζητήματα. Η Γαλλία και η Ελλάδα παρουσιάζουν χαμηλή ενημέρωση, παρά την παρουσία τους Ρομά στον πληθυσμό.
Η εθνική ανάλυση δείχνει ότι σε τέσσερις χώρες, τουλάχιστον οι μισοί ερωτηθέντες γνωρίζουν για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, με υψηλότερα ποσοστά στη Φινλανδία και την Ολλανδία (55%). Αντίθετα, σε πολλές άλλες χώρες λιγότερο από το 40% έχουν γνώση για την πρωτοβουλία.