Αμερική Πρώτα: Πώς η πολιτική του Τραμπ άλλαξε τις ΗΠΑ

Η απρόβλεπτη στάση του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη γεωπολιτική στρατηγική του έχει προκαλέσει έντονη κινητικότητα στο παγκόσμιο προσκήνιο. Ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι του και πώς αντιδρούν οι διεθνείς παίκτες;

Η Γροιλανδία στο Επίκεντρο: Μια Στρατηγική Τοποθεσία

Η Γροιλανδία αποτελεί ένα κρίσιμο στρατηγικό σημείο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία. Οι δηλώσεις του Τραμπ έχουν προκαλέσει ανησυχίες στη Μόσχα σχετικά με την πιθανή αύξηση της αμερικανικής επιρροής.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν μπορεί να εγγυηθεί την απουσία στρατιωτικής ή οικονομικής επιρροής στην περιοχή, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν μπορώ να το εγγυηθώ. Χρειαζόμαστε αυτές τις περιοχές για την οικονομική μας ασφάλεια». Επεσήμανε επίσης την αυξανόμενη παρουσία κινεζικών και ρωσικών πλοίων στην περιοχή, διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτρέψει ανεξέλεγκτες δραστηριότητες.

Γροιλανδία και Παναμάς: Οι Στόχοι του Τραμπ

Οι ειδικοί αναλύουν τα κίνητρα του Τραμπ σχετικά με τη Γροιλανδία και τον Παναμά, υποστηρίζοντας ότι σχετίζονται με στρατηγικές περιβαλλοντικές προτεραιότητες και την προοπτική εκμετάλλευσης πολύτιμων φυσικών πόρων.

Η Γροιλανδία, με τον μικρό πληθυσμό της (περίπου 57.000 κάτοικοι) και τα εντυπωσιακά παγωμένα τοπία, κρύβει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και σπάνιων γαιών, απαραίτητων για σύγχρονες τεχνολογίες όπως τα smartphones, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αντιδράσεις από τη Δανία

Ενώ οι προθέσεις του Τραμπ προκαλούν ανησυχία στην Κοπεγχάγη και το Βερολίνο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Δανίας φαίνεται ανοιχτός σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Η πρωθυπουργός Μέττε Φρεντέρικσεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι προτιμότερες από τη Ρωσία για τη Γροιλανδία, τονίζοντας όμως ότι «η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, δήλωσε: «Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με τις ΗΠΑ για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε πιο στενά για να εξασφαλίσουμε ότι οι αμερικανικές φιλοδοξίες θα ικανοποιηθούν».

Η Διώρυγα του Παναμά: Ένας Ακόμη Στρατηγικός Στόχος;

Όσον αφορά τον Παναμά, ο επικεφαλής της διαχείρισης της Διώρυγας, Ρικάουρτε Βάσκες Μοράλες, προειδοποίησε ότι τυχόν υποχώρηση στις απαιτήσεις του Τραμπ θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες: «Οι κανόνες ισχύουν για όλους. Δεν μπορούμε να κάνουμε εξαιρέσεις για Κινέζους ή Αμερικανούς. Αυτό θα οδηγήσει σε χάος». Διέψευσε επίσης την πιθανότητα επιρροής από την Κίνα στις λειτουργίες της Διώρυγας.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία για την ανάκτηση του ελέγχου της Διώρυγας του Παναμά, η οποία κατασκευάστηκε από τους Αμερικανούς το 1914, αν δεν μειωθούν τα τέλη διέλευσης για τα αμερικανικά πλοία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα