Η Αμερική Πρώτα: Το Δόγμα του Τραμπ

Η ανατρεπτική στάση του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τις γεωπολιτικές του προθέσεις έχει φέρει αναταραχή στο διεθνές σκηνικό.

Η Γροιλανδία είναι κορυφαίο στρατηγικό πεδίο τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχίες στη Μόσχα εξαιτίας των δηλώσεων του εκλεγμένου Αμερικανού προεδρου.

«Μπορείτε να εγγυηθείτε πως, καθώς επιδιώκετε να ελέγξετε αυτές τις περιοχές, δεν θα υπάρχει στρατιωτική ή οικονομική επιρροή;» ρώτησε δημοσιογράφος τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απάντησε αρνητικά: «Δεν μπορώ να το εγγυηθώ. Χρειαζόμαστε αυτές τις περιοχές για την οικονομική μας ασφάλεια». Συνέχισε λέγοντας: «Βλέπουμε κινεζικά και ρωσικά πλοία να ελλιμενίζονται παντού. Δεν θα τους αφήσουμε να ενεργούν κατά βούληση».

Η Γροιλανδία και ο Παναμάς: Ποιός ο στόχος του Τραμπ;

Το ερώτημα για τις κίνητρο του Τραμπ σχετικά με τη Γροιλανδία και τον Παναμά έχει εξεταστεί από ειδικούς, οι οποίοι προτείνουν ότι οι λόγοι αντλούνται από στρατηγικές περιβαλλοντικές προτεραιότητες και την προοπτική εκμετάλλευσης σπάνιων φυσικών πόρων.

Τι κάνει λοιπόν τη Γροιλανδία τόσο ελκυστική; Πρόκειται για μια περιοχή με ελάχιστο πληθυσμό (περίπου 57.000 άτομα), με μαγευτικά τοπία πάγου. Ωστόσο, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών, το υπέδαφος της κρύβει μεγάλα αποθέματα πετρελαίου, αερίου και σπανίων γαιών που είναι απαραίτητες για τεχνολογίες όπως τα smartphones.

Η αντίδραση της Δανίας

Ενώ οι προθέσεις του Τραμπ προκαλούν ανησυχίες στην Κοπεγχάγη και το Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας δείχνει ανοιχτός σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Η πρωθυπουργός Μέττε Φρεντέρικσεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι προτιμότερες από τη Ρωσία για τη Γροιλανδία, προσθέτοντας ωστόσο ότι «η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, ανακοίνωσε: «Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με τις ΗΠΑ για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε πιο στενά ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι αμερικανικές φιλοδοξίες θα ικανοποιηθούν».

Αναφορικά με τον Παναμά, ο επικεφαλής της διαχείρισης της Διώρυγας, Ρικάουρτε Βάσκες Μοράλες, προειδοποίησε ότι τυχόν υπαναχώρηση προς τις απαιτήσεις του Τραμπ θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες: «Οι κανόνες ισχύουν για όλους. Δεν μπορούμε να κάνουμε εξαιρέσεις για Κινέζους ή Αμερικανούς. Αυτό θα οδηγήσει σε χάος». Επιπλέον, διέψευσε την πιθανότητα επιρροής από την Κίνα στις λειτουργίες της Διώρυγας.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία για την ανάκτηση του ελέγχου της Διώρυγας του Παναμά, η οποία κατασκευάστηκε από τους Αμερικανούς το 1914, αν δεν μειωθούν τα τέλη διέλευσης για τα αμερικανικά πλοία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα