Μέχρι το 2030, αρκετά επαγγέλματα, όπως οι ταμίες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι υπάλληλοι λιανικής, οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι και οι διοικητικοί βοηθοί, αναμένεται να μειωθούν, σύμφωνα με την πρόσφατη Έκθεση για το Μέλλον των Εργασιών που δημοσιεύθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF). Η έκθεση αυτή κατατέθηκε πριν από την προγραμματισμένη ετήσια συνάντηση του οργανισμού, που θα διεξαχθεί στο Νταβός της Ελβετίας.
Η έκθεση αναφέρει ότι οι προσδοκίες για «δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εξάλειψη θέσεων» θα αφορούν το 22% των τωρινών θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία 170 εκατομμυρίων νέων θέσεων, που ισοδυναμούν με το 14% της υφιστάμενης απασχόλησης. Αυτή η αύξηση θα αντισταθμιστεί από την απώλεια 92 εκατομμυρίων θέσεων, γεγονός που θα οδηγήσει σε καθαρή αύξηση 78 εκατομμυρίων θέσεων έως το 2030.
Η έκθεση βασίζεται σε δεδομένα από περισσότερους από 1.000 κορυφαίους εργοδότες παγκοσμίως, που εκπροσωπούν πάνω από 14 εκατομμύρια εργαζόμενους σε περισσότερες από 20 βιομηχανίες και 55 χώρες. Τα στοιχεία αξιολογούν τον αντίκτυπο μακροοικονομικών τάσεων στις θέσεις εργασίας και τις απαιτούμενες δεξιότητες, αλλά και τις στρατηγικές που σχεδιάζουν να εφαρμόσουν οι εργοδότες για να προσαρμοστούν στο νέο εργασιακό τοπίο.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι κύριοι παράγοντες που περιμένουμε να διαμορφώσουν τις βιομηχανίες διεθνώς περιλαμβάνουν τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις δημογραφικές μεταβολές, τις γεωοικονομικές εντάσεις, την οικονομική αστάθεια και την πράσινη μετάβαση.
Κατά μέσο όρο, αναμένεται ότι το 39% των τωρινών δεξιοτήτων των εργαζομένων θα αλλάξει ή θα καταστεί απαρχαιωμένο τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ οι διαδικασίες αναβάθμισης δεξιοτήτων (upskilling) φαίνεται να μειώνουν την «αστάθεια δεξιοτήτων».