Αφού η Τουρκία και η Ρωσία επιχείρησαν να επαναστατήσουν, ήρθε η σειρά του Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβει δράση, ρίχνοντας το «γάντι» ακόμα πριν αναλάβει τα καθήκοντά του. Το σχέδιό του για τις «νέες Ηνωμένες Πολιτείες» περιλαμβάνει φιλοδοξίες όπως η προσάρτηση του Καναδά, της Γροιλανδίας και της διώρυγας του Παναμά. Παρόλο που η «υπερατλαντική πατρίδα» του Τραμπ δεν είναι άμεσος αντίπαλος της «γαλάζιας πατρίδας» του Ταγίπ Ερντογάν, ο τελευταίος αναμένει σίγουρα μια στενή και στρατηγική συνεργασία με τον Αμερικανό πρόεδρο, ειδικά μετά την αποκάλυψη των μεγαλόπνοων σχεδίων του.
Στο μεταξύ, η Τουρκία διατηρεί τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της απέναντι στην Ελλάδα, ζητώντας μια συνολική λύση που θα περιλαμβάνει τα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Αξιοποιώντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, προγραμματίζουν μια νέα διεθνή τάξη, ενδεχομένως με τη στήριξη του Τραμπ, αν και παραμένει αβέβαιο το κατά πόσο αυτό θα συμβεί, παρά τα ευχάριστα λόγια που αντάλλασσαν οι δύο πλευρές. Ο Ερντογάν φαίνεται να δοκιμάζει την ικανότητά του να χειριστεί κρίσεις με στόχο να παρουσιαστεί ως ο εγγυητής της αποκλιμάκωσης. Εάν ο Τραμπ τελικά πιστέψει ότι δεν μπορεί να κερδίσει πολλά από τη Μέση Ανατολή, τότε είναι πιθανό να εξετάσει εναλλακτικές διαδρομές για να προωθήσει τις πολιτικές του. Ωστόσο, αυτό γίνεται με την προϋπόθεση ότι το Ισραήλ θα επωφεληθεί από την όλη διαδικασία.
Ταυτόχρονα, οι σχέσεις Άγκυρας – Τελ Αβίβ είναι σε τεταμένη κατάσταση. Απλά και καθαρά, η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε έναν νέο αντίπαλο για το Ισραήλ, αντικαθιστώντας το Ιράν στην περιοχή. Όταν τα συμφέροντα των συμμάχων συγκρούονται, η εύρεση λύσης γίνεται υπόθεση δύσκολη. Ο Τραμπ καλείται να υπερπηδήσει αυτόν τον «γόρδιο δεσμό» και να βρει συμβιβασμούς που θα ικανοποιούν όλους τους ενδιαφερόμενους. Ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει είναι το ζήτημα των F-35 και πώς θα το διαχειριστεί.
Από την ελληνική σκοπιά, η κατάσταση είναι ζωτικής σημασίας. Οι αναφορές για τις επιδιώξεις της Τουρκίας να περιορίσει την κυπριακή ΑΟΖ έχουν εντείνει τη συζήτηση γύρω από τις σχέσεις των δύο χωρών. Θα δώσει λοιπόν ο Ντόναλντ Τραμπ τον «αέρα» στον Ερντογάν να προχωρήσει σε νέες προκλητικές ενέργειες; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα.
Κατά τη χθεσινή τριμερή συνάντηση στο Κάιρο με την Αίγυπτο και την Κύπρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Η πορεία της Συρίας πρέπει να βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Αυτοί οι κανόνες τηρούνται από τις χώρες μας επανειλημμένα. Επιπλέον, εμείς, η Ελλάδα και η Κύπρος, έχουμε υπογράψει συμφωνίες διαχωρισμού ΑΟΖ με την Αίγυπτο που τηρούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας». Οι προσπάθειες για την αναχαίτιση του αναθεωρητισμού θα συνεχιστούν, καθώς φαίνεται πως ο Ερντογάν αναζητά τρόπους να δικαιολογήσει τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.