Ένα νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Τουρισμού στη Βουλή φέρνει σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο των προστίμων και τις προδιαγραφές για τις τουριστικές δραστηριότητες. Ανάμεσα σε αυτές τις ρυθμίσεις συμπεριλαμβάνονται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, η περιβαλλοντική πιστοποίηση των καταλυμάτων, καθώς και μέτρα για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και την ενίσχυση των τουριστικών υποδομών.
Οι Έλεγχοι
Όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις νέες ρυθμίσεις, θα πραγματοποιούνται επιτόπιοι έλεγχοι στα ακίνητα που ενοικιάζονται βραχυχρόνια και έχουν δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.). Οι έλεγχοι θα γίνονται από υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού σε συνεργασία με την Α.Α.Δ.Ε.
Προβλέπεται ότι τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν τον έλεγχο, ο διαχειριστής του ακινήτου θα ενημερώνεται με κάθε δυνατό τρόπο, ώστε να προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την απόδειξη της νόμιμης λειτουργίας του. Αν είναι αναγκαίο, οι ελεγκτές μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας για την υλοποίηση του ελέγχου.
Είναι σημαντικό τα ακίνητα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως:
- α) να είναι κατοικίες με φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό,
- β) να έχουν ασφάλιση για ζημιές ή ατυχήματα,
- γ) να διαθέτουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου, πυροσβεστήρες, ανιχνευτές καπνού και σήμανση διαφυγής,
- δ) να έχουν πιστοποιητικά μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο πρώτων βοηθειών, και οδηγό με επαφές πρώτης ανάγκης.
Σαρωτικές Αλλαγές στη Βραχυχρόνια Μίσθωση: Αντιδράσεις
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τη βραχυχρόνια μίσθωση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Οι αυστηρές προδιαγραφές αποκλείουν από την αγορά ακίνητα που δεν είναι κύριες κατοικίες ή δεν έχουν τακτοποιηθεί προτού το 2011, επιφυλάσσοντας επιπτώσεις για αποθήκες, υπόγεια και πρώην βιομηχανικούς χώρους που έχουν μετατραπεί σε τουριστικά καταλύματα.
Ο ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων διατρέχουν τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν διοικητικά πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, με σημαντικές επιπτώσεις στις επενδύσεις τους σε υποβαθμισμένες περιοχές.
Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης (Stama) χαρακτηρίζει τη ρύθμιση «αντισυνταγματική», ενω η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) επισημαίνει την ύπαρξη αναδρομικών ρυθμίσεων που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των επενδύσεων.