BRICS: Από το «βάπτισμα» της Goldman Sachs σε μια ισχυρή συμμαχία ενάντια στην G7

Η Ινδονησία, η οποία κατατάσσεται ως η τέταρτη πιο πολυπληθής χώρα στον κόσμο, επιβεβαίωσε την ένταξή της στην ομάδα BRICS, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βραζιλίας, που είναι η τρέχουσα προεδρία της συμμαχίας. Η BRICS αποτελεί μια ένωση αναδυόμενων οικονομιών που στοχεύει να ανταγωνιστεί τους κλασικούς οργανισμούς όπως η G7.

Το ακρωνύμιο BRICS περιλαμβάνει τις χώρες: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική. Αυτή η συμμαχία έχει εξελιχθεί από μια ιδέα επενδυτικής τράπεζας πριν από 20 χρόνια σε μια ενεργή και αποτελεσματική ενώση που διαχειρίζεται πολυμερείς δανειοδοτήσεις, σύμφωνα με το Bloomberg.

Με 10 συνολικά μέλη, η BRICS συνδυάζει σημαντικούς παραγωγούς ενέργειας και μεγάλους καταναλωτές από τους αναπτυσσόμενους κόσμους. Αυτή η συμμαχία ενισχύει τη θέση της σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.

Πριν την ένταξη της Ινδονησίας, η BRICS εκπροσωπούσε σχεδόν το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 35% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης. Προβλέπεται ότι το μερίδιο της BRICS στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα φτάσει το 37% μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, ενώ η G7 αναμένεται να μειωθεί στο 28% από 30% φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η ομάδα έχει επεκταθεί στα τέλη του 2023 με την ένταξη του Ιράν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιθιοπίας και της Αιγύπτου. Επίσης, στη Σαουδική Αραβία έχει ανακοινωθεί ως νέο μέλος, αν και η τελική απόφασή της εκκρεμεί.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο του 2023, προσανατολίζει τη χώρα του προς τις ΗΠΑ, απομακρύνοντάς την από την Κίνα και τη Βραζιλία, και απέρριψε τη πρόταση για ένταξη. Τον Νοέμβριο του 2024, η Τουρκία αποκτήθηκε το “καθεστώς χώρας εταίρου” χωρίς να έχει γίνει πλήρες μέλος.

Η πίεση προς τη διεύρυνση προέρχεται κυρίως από την Κίνα, η οποία έχει αναδειχθεί σε παγκόσμια βιομηχανική δύναμη και επιδιώκει να επηρεάσει την παγκόσμια σκηνή. Η Νότια Αφρική και η Ρωσία υποστηρίζουν τη διαδικασία διεύρυνσης, αν και αρχικά η Ινδία εξέφρασε επιφυλάξεις μην ανησυχώντας ότι αυτό θα οδηγούσε σε κυριαρχία της Κίνας. Ωστόσο, τελικά και οι δύο χώρες συμφώνησαν στη διεύρυνση.

Για τα νέα μέλη, η BRICS προσφέρει ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τα πλουσιότερα κράτη της ομάδας, καθώς και έναν πολιτικό χώρο ανεξάρτητο από την Ουάσινγκτον.

Η πρόσθεση μεγάλων παραγωγών ορυκτών καυσίμων δίνει στη BRICS περισσότερες δυνατότητες να αμφισβητήσει τη θέση του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξετάζοντας τη μετάβαση σε άλλα νομίσματα, σε μία διαδικασία που ονομάζεται αποδολαριοποίηση. Αυτή η στρατηγική έχει προκαλέσει εντάσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προειδοποίησε ότι χώρες που απομακρύνονται από το δολάριο κινδυνεύουν να χάσουν εμπορικές κατηγορίες με την Αμερική.

Όπως προαναφέρθηκε, η Κίνα συνεχίζει να επηρεάζει τη δομή της BRICS. Τέλος, αν και το ΑΕΠ της Κίνας παραμένει σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με το συνολικό προϊόν των υπολοίπων μελών, η Ινδία, με τον αυξανόμενο πληθυσμό της, λειτουργεί ενίοτε ως αντίβαρο. Η BRICS δεν έχει εγκρίνει επίσημα την κινεζική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη υποδομών διεθνώς γνωστή ως Πρωτοβουλία Ζώνης και Δρόμου, κυρίως εξαιτίας των επιφυλάξεων που έχει εκφράσει η Ινδία για τις διεκδικήσεις στο Πακιστάν.

Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα διατηρεί έναν ανοιχτό χαρακτήρα συμμετοχής χωρίς κύριο μέτοχο, με το Πεκίνο να υποστηρίζει ισομερείς συμμετοχές για όλους τους συμμετέχοντες. Παρά τη βάση της στη Σαγκάη, η διοίκηση έχει ανατεθεί σε κοινούς εκπροσώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός Ινδού και δύο Βραζιλιάνων, με Σαο παρήγορο τον πρώην πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ.

δειτε ακομα

δειτε ακομα