Στη διάρκεια της τριμερούς Συνόδου, όπου συμμετείχαν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συμβολή της Αιγύπτου στη κατάσταση της Λιβύης, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία των εξελίξεων στη Γάζα. «Πρέπει να εστιάσουμε σε ό,τι συμβαίνει στη Γάζα, είναι ένα θέμα το οποίο έχει συζητηθεί εκτενώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων. «Η προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητη για να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο διαλόγου που να προσβλέπει σε μια λύση των δύο κρατών», πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή, τόνισε τη σημασία της άμεσης επικοινωνίας και του διαλόγου, αναγνωρίζοντας την ανάγκη συνεργασίας με άλλους περιφερειακούς παίκτες που συμμερίζονται τις ίδιες θέσεις για μια σταθερή Μέση Ανατολή. «Είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι προκλήσεις δεν θα εξαπλωθούν σε άλλες χώρες», τόνισε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, επισήμανε τη σπουδαιότητα του επιχειρηματικού φόρουμ που πραγματοποιείται, τονίζοντας το ανανεωμένο ενδιαφέρον για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διμερή συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Μήνυμα από τη 10η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου
Η 10η Σύνοδος Κορυφής που διεξάγεται στο Κάιρο, αναμένεται να εκπέμψει ένα δυνατό μήνυμα αναφορικά με τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, τη στιγμή που οι γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή αλλάζουν. Οι τρεις ηγέτες θα εστιάσουν σε κοινές προσεγγίσεις και στρατηγικές που ενδυναμώνουν την περιοχή σε μια δύσκολη συγκυρία.
Ένα από τα κεντρικά θέματα της συνόδου θα είναι η ενέργεια και η ενεργειακή ασφάλεια, με έμφαση στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY, το οποίο θα συμβάλλει στην τοποθέτηση της Ελλάδας ως στρατηγική ενεργειακή γέφυρα της Αιγύπτου με την Ευρώπη.
Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν, οι ηγέτες θα αναδείξουν τη σημασία της συμμετοχής όλων των Σύρων στην ειρηνευτική διαδικασία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποδειχθεί η νέα ηγεσία της Συρίας ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η τελευταία επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο έγινε τον Μάρτιο του 2024, στο πλαίσιο υπογραφής της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου, η οποία αναδεικνύει τη σημασία της σταθερότητας στην Αίγυπτο για την Ευρώπη και τις παράλληλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, όπως οι μεταναστευτικές ροές.