Η πολιτική ατζέντα του 2025 δεν φαίνεται να περιλαμβάνει εκλογές, αντίθετα με τις δύο προηγούμενες χρονιές που ήταν γεμάτες από εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογικές διαδικασίες. Ωστόσο, είναι γεμάτη από σημαντικά νομοσχέδια και δύο κρίσιμους πολιτικούς σταθμούς που θα καθορίσουν τη μελλοντική κατεύθυνση της χώρας.
Η προεδρική εκλογή που θα διεξαχθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2025, καθώς και η Συνταγματική Αναθεώρηση που προγραμματίζεται για το δεύτερο εξάμηνο, είναι στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για ζητήματα που «κληροδότησε» η προηγούμενη χρονιά, τα οποία οι πολίτες θεωρούν ως τα πιο ανησυχητικά και δυσεπίλυτα προβλήματα.
Από την αρχή της χρονιάς και μέχρι τις τελευταίες δημοσκοπήσεις του 2024, η ακρίβεια αναδεικνύεται ως το κυριότερο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία, με ποσοστά που φτάνουν ή και ξεπερνούν το 80%. Οι πληθωριστικές πιέσεις, κυρίως σε βασικά αγαθά όπως τρόφιμα και ενέργεια, προκαλούν έντονη δυσαρέσκεια από την πλευρά του κοινού απέναντι στην κυβέρνηση. Παρά τις προσπάθειες των υπουργείων να αναχαιτίσουν τις επιπτώσεις μέσω πακέτων μέτρων, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει το πρόβλημα ως διαχειρίσιμο και ελπίζει σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση.
Ωστόσο, η καταπολέμηση της ακρίβειας παραμένει η κύρια προτεραιότητα για την κυβέρνηση και φέτος. Στρατηγικές όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η αύξηση των συντάξεων, η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και η ελάφρυνση της ανεργίας εκλαμβάνονται ως βήματα που μπορούν να προσφέρουν κάποιες λύσεις.
Τέσσερις επιπρόσθετοι τομείς αναγνωρίζονται ως καθοριστικοί σταθμοί της κυβερνητικής πολιτικής, οι οποίοι αν επιτευχθούν, θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών και, κατ’ επέκταση, στο εκλογικό σώμα. Οι τομείς αυτοί περιλαμβάνουν την υγεία, την παιδεία, τη στέγαση και τις μεταφορές, με άμεσα απτά αποτελέσματα από κάθε σημαντική παρέμβαση. Πρωτοβουλίες όπως η αύξηση των εισοδημάτων των υγειονομικών και η αναβάθμιση των νοσοκομείων έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν.
Η κυβέρνηση έχει αναδείξει την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης ως προτεραιότητα, μέσω προγραμμάτων όπως το «Σπίτι μου 2», το οποίο τώρα μπαίνει στην φάση υλοποίησης και θεωρείται ένα σημαντικό εργαλείο. Στον τομέα των μεταφορών, η αναβάθμιση του στόλου λεωφορείων με ηλεκτρικά οχήματα και η ολοκλήρωση του μετρό Θεσσαλονίκης αναμένονται ως θετικά βήματα.
Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στις δημοσκοπήσεις, ειδικά στο πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς αναμένονται οι συνέπειες των προϋπολογιστικών προβλέψεων που θα επηρεάσουν την οικονομία και τις δομές κρίσιμων τομέων, οι οποίες συμβάλλουν στην «αρνητική αξιολόγηση» από τους πολίτες.
Η αστάθεια στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον — από τις πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, έως την κατάσταση στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της στην ενεργειακή προμήθεια, αλλά και οι αλλαγές στη διακυβέρνηση των Η.Π.Α. — όλα αυτά παραμένουν παράγοντες αβεβαιότητας για το Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτό το πλαίσιο, η διασφάλιση της κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας θα είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης στην επόμενη περίοδο.