Η εικόνα που παρατηρούμε στην ελληνική Βουλή, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια κρίσιμων συζητήσεων, είναι όλο και πιο απογοητευτική: πολιτικοί που απευθύνονται σε άδεια έδρανα. Αυτές οι απουσίες, που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πενθήμερης συζήτησης του προϋπολογισμού, υπονομεύουν τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού συστήματος, ενώ φέρνουν στο προσκήνιο τη γενικότερη απομάκρυνση των πολιτών από τη πολιτική.
Η έλλειψη συμμετοχής γίνεται ιδιαίτερα εμφανής σε σημαντικές στιγμές, όπως η συνεδρίαση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το καλοκαίρι του 2023 ή η συζήτηση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας το φθινόπωρο του 2024, ένα θέμα που προκαλεί έντονο διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Η επανέναρξη της Βουλής στις 8 Ιανουαρίου
Αφού περάσει η εορταστική περίοδος, η Βουλή θα ανοίξει ξανά τις πύλες της στις 8 Ιανουαρίου. Είναι πιθανό οι βουλευτές από την περιφέρεια να αναβάλουν την παρουσία τους στα κοινοβουλευτικά έδρανα, προσπαθώντας να ενισχύσουν τη δημόσια εικόνα τους στις περιοχές τους. Αυτό ίσως συμβεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης για ζητήματα που αφορούν τους αγρότες, η οποία αναμένεται να προκύψει από επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όσο για την περίφημη «απουσία» στη Βουλή, οι δικαιολογίες ποικίλλουν ανάλογα με τον ερωτώμενο. Οι νεοεκλεγέντες βουλευτές τείνουν να δηλώνουν ότι η συμμετοχή τους είναι «τιμή και ευθύνη». Αναφορές από ορισμένα στελέχη της ΝΔ, όπως ο Παύλος Μαρινάκης, η Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Νίκος Ρωμανός, επιβεβαιώνουν την πρόθεση τους να αγωνιστούν για την ψήφο των πολιτών.
Φυσικά, όπως παρατηρούν οι πιο έμπειροι βουλευτές, οι προσδοκίες αυτές συχνά δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα. «Ακόμα και οι συζητήσεις στη Βουλή δεν εγγυώνται την αναγνωρισιμότητα», σημειώνει ένας κοινοβουλευτικός, προσθέτοντας ότι: «η δημοσιότητα κερδίζεται κυρίως μέσα από τα social media, όχι μόνο από τις ομιλίες στη Βουλή».
Αλλαγές στον ορίζοντα
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αναμένονται σημαντικές αλλαγές που θα ενισχύσουν την πειθαρχία στο κοινοβούλιο το 2025. Αιτία είναι οι ανησυχίες που εκφράζονται από τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, σχετικά με διευκολύνσεις που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ορισμένες διαδικασίες που ισχύουν τώρα χρειάζονται προφανώς αναθεώρηση.
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τον περιορισμό της δυνατότητας συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές μέσω τηλεδιάσκεψης, την επαναφορά της υποχρέωσης παρουσίας των βουλευτών κατά τη διάρκεια ονομαστικών ψηφοφοριών και τη διακοπή των συνεδριάσεων με ανοιχτές πόρτες.