Αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα της κληρονομιάς του Κώστα Σημίτη, αναδεικνύουμε τις αμφιλεγόμενες πτυχές, αλλά και τις θετικές συνεισφορές του, σε μια εποχή έντονων κρίσεων.
Δράση στην Αντίσταση και Πρώιμη Πολιτική Πορεία
Ο Κώστας Σημίτης, μια φυσιογνωμία που σημάδεψε την πολιτική σκηνή της Ελλάδας, συμμετείχε ενεργά στην αντίσταση κατά της δικτατορίας. Ως μέλος της “Δημοκρατικής Άμυνας”, προερχόμενης από τον “Όμιλο Παπαναστασίου”, έπαιξε καθοριστικό ρόλο, δίπλα σε προσωπικότητες όπως ο ηρωικός Σάκης Καράγιωργας. Η συμμετοχή του αυτή, σε μια περίοδο σιωπής, αποτελεί πράξη άξια σεβασμού.
Η Ευρωπαϊκή Πορεία και η Διαφωνία με τον Ανδρέα Παπανδρέου
Ως συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, ο Σημίτης εκπροσωπούσε την ευρωπαϊκή και μετριοπαθή πλευρά, σε αντίθεση με τη λαϊκιστική ρητορική του Ανδρέα Παπανδρέου. Η διαφωνία για την Ευρώπη ήταν εμφανής, με τον Σημίτη να απομακρύνεται από το Εκτελεστικό Γραφείο το 1979, λόγω της αντίθεσής του στο σύνθημα: “Όχι στην Ευρώπη των μονοπωλίων, ναι στην Ευρώπη των λαών”. Αυτή η αντίθεση σηματοδότησε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς το ΠΑΣΟΚ υιοθετούσε έναν “τρίτο δρόμο προς τον σοσιαλισμό”, αμφισβητώντας ακόμη και την παραμονή στην ΕΟΚ.
Οικονομική Αποκατάσταση και Πολιτική Ωριμότητα
Η θητεία του Σημίτη ως Υπουργού Εθνικής Οικονομίας το 1987, συνέβαλε στην οικονομική αποκατάσταση της χώρας. Η προσφορά του δεν περιορίστηκε μόνο στην οικονομία, αλλά και στην πολιτική ωριμότητα που προσέφερε στην Ελλάδα.
Πρωθυπουργία και Ένταξη στην ΟΝΕ
Ως Πρωθυπουργός, η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) ενίσχυσε τη θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά τις επικρίσεις για βιασύνη, η κίνηση αυτή ήταν καθοριστική. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο ίδιος, “αυτή είναι η Ελλάδα”, υπονοώντας την ανάγκη να ξεπερνά τις προκλήσεις για να προοδεύσει.
Προκλήσεις στην Εκπαίδευση και η Ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Στον τομέα της εκπαίδευσης, η κυβέρνηση Σημίτη αντιμετώπισε την “μάχη των ταυτοτήτων”, σε μια περίοδο έντονης επιρροής του Χριστόδουλου και άλλων φορέων. Παράλληλα, επιτεύχθηκε η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα γεγονός που θεωρούνταν αδιανόητο, λόγω της εκκρεμότητας του πολιτικού προβλήματος.
Ολυμπιακοί Αγώνες και Κρατικά Έργα
Η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων οδήγησε στην υλοποίηση σημαντικών κρατικών έργων, αν και με καθυστέρηση, καθώς ο Σημίτης απέφευγε τον μεγαλοϊδεατισμό και τη σπατάλη.
Η Υπόθεση του Χρηματιστηρίου
Η υπόθεση του Χρηματιστηρίου αποτέλεσε σημείο έντονης κριτικής. Σε μια περίοδο φαινομενικής ευημερίας, η δήλωση του Σημίτη ότι “αν η οικονομία είναι υγιής, το χρηματιστήριο θα ακολουθήσει” παρερμηνεύτηκε, οδηγώντας σε αδικαιολόγητες κατηγορίες.