Μια σημαντική αμνηστία ανακοινώθηκε στη Μιανμάρ, προσφέροντας μια αχτίδα ελπίδας σε χιλιάδες κρατουμένους.
Μιανμάρ: Αμνηστία και Πολιτική Αναταραχή
Σε μια κίνηση που σηματοδοτεί την 77η επέτειο της ανεξαρτησίας της, η στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ απελευθερώνει 5.864 κρατουμένους, συμπεριλαμβανομένων 180 αλλοδαπών. Αυτή η αμνηστία έρχεται σε μια περίοδο έντονων πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών, μετά το πραξικόπημα του 2021.
Η Μιανμάρ βρίσκεται σε μια βαθιά κρίση εμφυλίου πολέμου από τότε που η χούντα ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι την 1η Φεβρουαρίου 2021. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχουν σημειώσει σημαντικά εδαφικά κέρδη, ιδιαίτερα κοντά στα σύνορα με την Κίνα, ασκώντας πίεση στο στρατιωτικό καθεστώς.
Εκλογές και Πολιτική Αστάθεια
Παρά την αστάθεια, οι πραξικοπηματίες έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να διεξαγάγουν εκλογές εντός του έτους. Ωστόσο, η αντιπολίτευση απορρίπτει αυτές τις εκλογές ως μια “στημένη φάρσα”, αμφισβητώντας τη νομιμότητά τους και τη δυνατότητα για μια δίκαιη και αντιπροσωπευτική εκλογική διαδικασία.
Η Κατάσταση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι
Μεταξύ των κρατουμένων βρίσκεται και η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η πρώην ηγέτιδα της κυβέρνησης και βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης. Η 79χρονη εκτίει ποινή 27 ετών φυλάκισης, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες όπως υποκίνηση σε εξέγερση, εκλογική απάτη και διαφθορά. Οι δικηγόροι της επιμένουν ότι αρνείται όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας την αθωότητά της.
Η κατάσταση στην Μιανμάρ παραμένει ρευστή και η απελευθέρωση των κρατουμένων, αν και μια θετική εξέλιξη, δεν εγγυάται την άμεση επίλυση των βαθύτερων πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων της χώρας.