Ένας τραγικός περιστατικός σημειώθηκε την Τετάρτη στο Λας Βέγκας, όπου ένα φορτηγό Tesla Cybertruck εξερράγη έξω από το λόμπι του ξενοδοχείου του Τραμπ. Αρχικά, υπήρχαν υποψίες για τρομοκρατική επίθεση, ωστόσο η έρευνα αποκάλυψε ότι πρόκειται για μία «τραγική περίπτωση αυτοκτονίας» που αφορά έναν παρασημοφορημένο βετεράνο στρατιώτη, σύμφωνα με τον Σπένσερ Έβανς, επικεφαλής ειδικό πράκτορα του FBI στην περιοχή.
Όπως ανέφεραν οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι, ο βετεράνος είχε εκφράσει «πολιτική δυσαρέσκεια» και είχε γράψει για στρατιωτικές συγκρούσεις και προσωπικά του ζητήματα τις ημέρες πριν την αυτοκτονία του. Τα κείμενα αυτά βρέθηκαν στο κινητό του τηλέφωνο, καθώς δήλωσε ο σερίφης Ντόρι Κόρεν της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λας Βέγκας.
Συγκεκριμένα, ο οδηγός του Cybertruck, Μάθιου Άλαν Λίβελσμπεργκερ, επεσήμανε ότι το γεγονός δεν είχε σκοπό να είναι «τρομοκρατική επίθεση», αλλά μάλλον «ένα κάλεσμα αφύπνισης». Στα γραπτά του, ανέφερε ότι «οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται μόνο για το θέαμα και τη βία» και ότι τα «πυροτεχνήματα και τα εκρηκτικά» ήταν ο καλύτερος τρόπος να εκφράσει την άποψή του.
Ο Λίβελσμπεργκερ σημείωσε ότι έπρεπε να «καθαρίσει» το μυαλό του από τα «αδέλφια που έχασε» και να αποδεσμευτεί από «το βάρος των ζωών που αφαίρεσα». Περιέγραψε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως «θανατηφόρα άρρωστες» και ισχυρίστηκε ότι βρίσκονται σε πορεία κατάρρευσης.
Η έκρηξη συνέβη έξω από το Trump International Hotel στο Λας Βέγκας, αφήνοντας τον 37χρονο Λίβελσμπεργκερ νεκρό και επτά άλλους τραυματισμένους. Οι αρχές επιβεβαίωσαν την ταυτότητά του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο Έβανς επισήμανε ότι η κατάσταση φαίνεται να είναι «μία τραγική περίπτωση αυτοκτονίας» που συνδέεται με «μετατραυματικό στρες» και άλλες προσωπικές πιέσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, «οικογενειακά ζητήματα και προσωπικά παράπονα» πιθανώς συνέβαλαν στις πράξεις του Λίβελσμπεργκερ. Έδειξε ότι οι συνθήκες της πράξης του δεν ήταν αυθόρμητες, αλλά προγραμματισμένες.
Οι έρευνες συνεχίζονται και οι αρχές εξετάζουν πλούσιο περιεχόμενο που σχετίζεται με την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένων δύο κινητών τηλεφώνων. Σημείωσαν επίσης ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ του Λίβελσμπεργκερ και άλλων επιθέσεων.
Ποιος ήταν ο οδηγός του Tesla
Ο Μάθιου Λίβελσμπεργκερ προερχόταν από το Κολοράντο Σπρινγκς και υπηρέτησε στις Ένοπλες Δυνάμεις από το 2006 έως το 2011, ακολουθούμενος από τη θητεία του στην Εθνοφρουρά και στην εφεδρεία. Το 2012, εντάχθηκε ξανά στις Ένοπλες Δυνάμεις και έγινε μέλος των Πράσινων Μπερέ.
Είχε αναπτύξει στρατιωτική δράση σε διάφορους πολέμους, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών στο Αφγανιστάν, την Ουκρανία και άλλες χώρες. Οι ηρωικές του πράξεις στο πεδίο της μάχης του απέφεραν δύο Χάλκινα Αστέρια, ανάμεσα σε άλλες διακρίσεις.
Η τελευταία του θέση ήταν διαχειριστής απομακρυσμένων και αυτόνομων συστημάτων, εργασία που ανέλαβε μόλις τρεις μήνες πριν από την έκρηξη. Ήταν σε άδεια από τη βάση του στη Γερμανία την στιγμή της τραγωδίας.
Σε ένα χρόνο από τώρα, ο Λίβελσμπεργκερ θα μπορούσε να αποχωρήσει από τον στρατό με όλα τα προνόμια, αφού είχε υπηρετήσει 19 χρόνια. Σημαντικό είναι ότι είχε στρατευτεί στο ίδιο στρατόπεδο με τον Σαμσούντ Τζαμπάρ, σε μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις της Αμερικής.
Το 2019 αποφοίτησε από το Norwich University στο Βερμόντ με πτυχίο στις Στρατηγικές Σπουδές και την Αμυντική Ανάλυση.