Ενεργειακό θρίλερ στην Ελλάδα: Ποιος κερδίζει την παρτίδα;

Λίγο μετά τον εορτασμό των Θεοφανείων, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Κάιρο για μια σημαντική αποστολή: την τριμερή Διάσκεψη Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου. Ας δούμε τι διακυβεύεται σε αυτή την κρίσιμη συνάντηση.

Ενίσχυση της Συνεργασίας σε ένα Ρευστό Γεωπολιτικό Περιβάλλον

Η διάσκεψη, που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης διεθνούς αβεβαιότητας. Οι εξελίξεις στη Συρία και οι ενέργειες της Τουρκίας – όπως η ανακοίνωση για τη δημιουργία τουρκοσυριακής ΑΟΖ, αγνοώντας τα δικαιώματα της Κύπρου – δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό. Ο κύριος στόχος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και η αντιμετώπιση της τουρκικής αναθεωρητικότητας.

Ειδικότερα, η Ελλάδα και η Κύπρος δίνουν προτεραιότητα στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών. Επιδιώκουν να αποτρέψουν ένα ενδεχόμενο παράνομο μνημόνιο μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού, ενώ παράλληλα να διερευνήσουν τις προθέσεις της Αιγύπτου σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να συνάψει συμφωνία μαζί της.

Ενέργεια: Κεντρικό Θέμα στην Ατζέντα

Η ενέργεια θα είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι και του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη. Οι τρεις ηγέτες θα αναζητήσουν στρατηγικές κινήσεις για τη διαμόρφωση του ενεργειακού και γεωπολιτικού τοπίου στην περιοχή. Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να εδραιωθεί ως μία σταθερή δύναμη στην περιοχή, με ρόλο και στην πράσινη ενέργεια προς την Ευρώπη.

Ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η σχεδιαζόμενη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου, ένα **έργο** που έχει αναλάβει ο όμιλος Κοπελούζου. Το στρατηγικό project GREGY, με προϋπολογισμό 4,2 δισ. ευρώ, προβλέπει τη μεταφορά 3.000 MW πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα. Η ενέργεια αυτή θα προέρχεται από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (κυρίως αιολικά πάρκα) που θα κατασκευαστούν στην Αίγυπτο. Το 1/3 της παραγόμενης ενέργειας θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, το 1/3 θα εξάγεται στις χώρες της Ε.Ε. και το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Η ατζέντα της τριμερούς συνεργασίας περιλαμβάνει επίσης τους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, με έμφαση στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. Το κυπριακό Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει την Κύπρο με την Αίγυπτο, με στόχο τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη (στην κυπριακή ΑΟΖ) προς τις εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο (Ιντκού και Δαμιέτα). Στη συνέχεια, το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα εξάγεται σε διεθνείς αγορές, με κύριο προορισμό την Ευρώπη.

Επιπλέον, διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Καΐρου για συνεργασία στην αποθήκευση CO2, με προοπτική την υπογραφή σχετικού μνημονίου κατανόησης (MoU) στο άμεσο μέλλον.

δειτε ακομα

δειτε ακομα