Ένα ηχηρό μήνυμα εστάλη από την Ευρώπη προς τη Συρία, με επίκεντρο το μέλλον της χρηματοδότησης και την πολιτική σταθερότητα.
Δήλωση Μπέρμποκ στη Δαμασκό: Όχι σε Ισλαμιστική Χρηματοδότηση
Η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, επισκέφθηκε τη Δαμασκό και ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία νέων ισλαμιστικών θεσμών στη Συρία. H δήλωση ήρθε μετά από συνάντηση με τον ηγέτη της Συρίας, Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, υπογραμμίζοντας την ευρωπαϊκή ανησυχία για την πολιτική και θρησκευτική κατεύθυνση της χώρας.
«Η Ευρώπη θα παράσχει στήριξη, αλλά δε θα γίνει χορηγός για νέες ισλαμιστικές δομές», τόνισε η Μπέρμποκ, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα σταθερότερο και ασφαλέστερο μέλλον για τη Συρία, θέτοντας παράλληλα σαφείς όρους.
Άρση Κυρώσεων και Πολιτική Μετάβαση στη Συρία
Η Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε επίσης ότι η άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας συνδέεται άρρηκτα με την εξέλιξη της πολιτικής διαδικασίας στη χώρα, και ιδιαίτερα με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν μετά την ενδεχόμενη πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Η ευρωπαϊκή πλευρά φαίνεται να αναμένει συγκεκριμένες ενέργειες και μεταρρυθμίσεις πριν προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση άρσης των οικονομικών περιορισμών.
Επίσκεψη Υψηλού Επιπέδου στη Δαμασκό: Ένα Ιστορικό Γεγονός
Η επίσκεψη της Μπέρμποκ, μαζί με τον Γάλλο ομόλογό της Ζαν-Νοέλ Μπαρό, αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός, καθώς σηματοδοτεί την πρώτη φορά που αξιωματούχοι δυτικών δυνάμεων σε τόσο υψηλό επίπεδο επισκέπτονται τη νέα ηγεσία της Συρίας. Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν με τον νέο ηγέτη της χώρας, αλ-Σάρα, στο προεδρικό παλάτι, σε μια συνάντηση που διεξήχθη «κατ’ εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως επιβεβαίωσε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Αυτή η κίνηση υπογραμμίζει την προσπάθεια της ΕΕ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις στη Συρία.
Επιπτώσεις και Προοπτικές για το Μέλλον
Η επίσκεψη και οι δηλώσεις της Μπέρμποκ αναμένεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην πολιτική σκηνή της Συρίας και στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ξεκάθαρη θέση της ΕΕ σχετικά με τη χρηματοδότηση ισλαμιστικών θεσμών θέτει ένα πλαίσιο για μελλοντικές συζητήσεις και συνεργασίες, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη για ειρηνική πολιτική μετάβαση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.