Στουρνάρας: Γιατί πρέπει να δώσουν μέρισμα οι τράπεζες και πώς θα βοηθήσει αυτό.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, υπερασπίζεται το ρόλο των τραπεζών απέναντι στην κριτική, εξηγώντας πώς συμβάλλουν στην οικονομία και γιατί η κερδοφορία τους είναι σημαντική.

Αποκρούοντας την Κριτική για τις Τράπεζες

Ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η κρίση ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος και οι τράπεζες τώρα επιστρέφουν σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας. «Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι τραπεζίτες είναι επαγγελματίες και όχι απλοί μέτοχοι», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως εργάζονται για την εξυπηρέτηση της οικονομίας και των μετόχων τους. Ως εκ τούτου, η κριτική που δέχονται δεν είναι πάντα δικαιολογημένη. Στην ουσία υπερασπίζεται τον ρόλο των τραπεζών στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ανάγκη υποστήριξής τους.

Θετικά Σχόλια για τα Κυβερνητικά Μέτρα

Ο διοικητής της ΤτΕ χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον τραπεζικό τομέα «λογικά και σωστά». Ανέλυσε διάφορες πτυχές της λειτουργίας και της κερδοφορίας των τραπεζών, ενώ αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για τη στήριξη των συνεπών δανειοληπτών, όπως η προσωρινή παύση των αυξήσεων στα στεγαστικά επιτόκια. Η στήριξη των συνεπών δανειοληπτών είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας.

Οι Προμήθειες και η Κερδοφορία

Σχετικά με τις τραπεζικές προμήθειες, ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι αυτές δεν αφορούν μόνο τις μεταφορές χρημάτων ή τις αναλήψεις από ΑΤΜ. «Περιλαμβάνουν επίσης επενδυτικές τραπεζικές υπηρεσίες και τη διαχείριση χαρτοφυλακίων», υπηρεσίες που συνεπάγονται αντίστοιχα κόστη. Όσον αφορά τα κέρδη των τραπεζών, τόνισε πως, παρά την πρόσφατη αύξηση, οι τράπεζες είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η Διανομή Μερίσματος και η Αναβαλλόμενη Φορολογία

Όσον αφορά τη διανομή μερίσματος, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο ένα μέρος των κερδών να διατεθεί σε μερίσματα, δεδομένου ότι έχουν γίνει επενδύσεις και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Έθιξε, επίσης, το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας, η οποία επηρεάζει τη ρευστότητα των τραπεζών. Η αναβαλλόμενη φορολογία αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην ανάλυση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των τραπεζών.

Ισορροπία και Ανταγωνιστικότητα

Οι τράπεζες, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, έχουν την υποχρέωση να διατηρούν μια ισορροπία ανάμεσα στη χρηματοδότηση της οικονομίας και στις υποχρεώσεις τους προς τους μετόχους. «Ένα κομμάτι των κερδών πρέπει να διανέμεται στους μετόχους, ένα άλλο να καλύπτει την αναβαλλόμενη φορολογία και ένα τρίτο να προορίζεται για την αύξηση κεφαλαίου», εξήγησε.

Κίνητρα και Μπόνους

Αναφερόμενος στα μπόνους, ο διοικητής Στουρνάρας υποστήριξε ότι αποτελούν μια κοινή πρακτική σε παγκόσμιο επίπεδο και ότι οι τράπεζες πρέπει να προσφέρουν κίνητρα για να διατηρήσουν το ταλαντούχο προσωπικό τους. «Η ελληνική αγορά προσφέρει πολλές ευκαιρίες σήμερα και πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση για να μην χάσουμε τα στελέχη μας», τόνισε. Η ικανότητα προσέλκυσης και διατήρησης ταλαντούχων στελεχών είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των τραπεζών.

Συνολικά, η εικόνα που παρουσιάζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ότι οι τράπεζες παρουσιάζουν βελτίωση και προσαρμόζονται σταδιακά στις νέες οικονομικές συνθήκες, ανταγωνιζόμενες στο διεθνές περιβάλλον. Η προσαρμογή στις νέες οικονομικές συνθήκες είναι καθοριστική για την επιβίωση και την ανάπτυξη του τραπεζικού τομέα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα