Ένας πιθανός «κλειδί» για την ειρήνη στην Ουκρανία; Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ελπίζει πως ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να φέρει την αλλαγή που χρειάζεται.
Η Ελπίδα του Ζελένσκι στον Τραμπ για την Ειρήνη στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε πρόσφατη συνέντευξή του, τόνισε τον πιθανό ρόλο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει στην προεδρία των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ο Τραμπ θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστικός παράγοντας για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Ο Τραμπ ίσως αποδειχθεί το κλειδί για την επίλυση αυτής της κρίσης. Έχει τη δυναμική να μας στηρίξει απέναντι στον Πούτιν. Είναι αδιαμφισβήτητα ισχυρός και απρόβλεπτος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι. Εκφράζει, παράλληλα, την ελπίδα ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ επιθυμεί ειλικρινά την ειρηνική επίλυση του πολέμου.
Προσδοκίες και Φόβοι στο Κίεβο
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία έχει δημιουργήσει στο Κίεβο ένα μείγμα προσδοκιών για τολμηρές ενέργειες σχετικά με την ουκρανική κρίση, σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης. Παράλληλα, υπάρχει και φόβος για πιθανή μείωση της αμερικανικής βοήθειας, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, λόγω των αρνητικών σχολίων που είχε κάνει ο Ρεπουμπλικάνος επιχειρηματίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
Ανοιχτός σε Υποχωρήσεις, Απορρίπτει τον Διάλογο με τον Πούτιν
Ο Ζελένσκι έχει απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διαλόγου με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Ωστόσο, πρόσφατα φάνηκε να είναι πιο ανοιχτός σε ορισμένες υποχωρήσεις, αποδεχόμενος προσωρινά μια αναστολή των στρατιωτικών επιθέσεων για την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών. Αυτό θα μπορούσε να γίνει, εφόσον υπάρξουν συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ, καθώς και αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Πρόταση για Διεθνείς Στρατιωτικές Δυνάμεις και η Ένταξη στο ΝΑΤΟ
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, έχουν προτείνει την ανάπτυξη διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία. Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, έχει τονίσει ότι οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία δεν θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.