Απογοήτευση στη Μέση Ανατολή: Η Θητεία Μπάιντεν Οδεύει προς το Τέλος της
Καθώς η θητεία του προέδρου Τζο Μπάιντεν οδεύει προς το τέλος της το 2024, οι προκλήσεις στη Μέση Ανατολή παραμένουν, χωρίς να έχει επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση για τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας, την απελευθέρωση των ομήρων ή την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.
Αποτυχημένη Διπλωματία και Διεθνής Απομόνωση
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αποτυχία της διπλωματίας στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του τέταρτου έτους της προεδρίας Μπάιντεν έχει εντείνει την απομόνωση των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή. Παρά τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, μια ειρηνική λύση για τη Γάζα παραμένει άπιαστη.
Πιέσεις για Περιορισμό της Βίας
Εν μέσω της στασιμότητας στις διαπραγματεύσεις, αυξάνονται οι πιέσεις από Δημοκρατικούς, με εκκλήσεις για πιθανό περιορισμό της στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ, με στόχο τη μείωση της βίας στη Γάζα, όπου οι απώλειες ξεπερνούν τις 45.000, κυρίως γυναίκες και παιδιά, από τον Οκτώβριο του 2023. Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγορείται ότι παρείχε «λευκή επιταγή» στο Ισραήλ, συνεχίζοντας τη στρατιωτική βοήθεια χωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς.
Συνεχιζόμενες Παραδόσεις και Απογοητεύσεις
Ο Μπάιντεν δεν έχει αναγνωρίσει την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση, ούτε έχει μειώσει τις πωλήσεις όπλων προς το Ισραήλ, παραμένοντας πιστός στις παραδοσιακές θέσεις των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Οι προσδοκίες για άσκηση πίεσης στο Ισραήλ κατά τη λήξη της θητείας του διαψεύστηκαν.
Κατάπαυση Πυρός και Πωλήσεις Όπλων
Αντί να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου μετά τις αμερικανικές εκλογές, η αμερικανική διοίκηση καταψήφισε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και δεν περιόρισε τις πωλήσεις όπλων, αγνοώντας τις πιέσεις Αμερικανών γερουσιαστών.
Εξομάλυνση Σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ
Αρχικά, υπήρχαν ελπίδες για μια ιστορική συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, ωστόσο ο Νετανιάχου αντιτάχθηκε στην απαίτηση της Σαουδικής Αραβίας για συμπερίληψη της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η ευθύνη για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα περάσει στην επόμενη κυβέρνηση.
«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε όσο πιο πολλά μπορούμε, αλλά δεν θα είναι πλήρης λύση», είπε ο Μπλίνκεν στις 19 Δεκεμβρίου. «Θα παραδώσουμε την κατάσταση, και τότε η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει».
Αβεβαιότητα και στη Συρία
Επιπλέον, η χρονιά κλείνει με ανεπίλυτα ζητήματα και στη Συρία, όπου η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έδωσε προτεραιότητα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η αλλαγή στην προεδρία υπό τον Μπασάρ αλ Άσαντ προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία και επιφυλακτικότητα για την ικανότητα των νέων δυνάμεων να διαχειριστούν τη χώρα.
Στις 20 Δεκεμβρίου, μια ομάδα Αμερικανών αξιωματούχων επισκέφθηκε τη Δαμασκό για συνάντηση με την προσωρινή ηγεσία, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσημη αλληλεπίδραση Αμερικανών διπλωματών στη Συρία μετά από χρόνια.
«Δεν νομίζω ότι είχαμε ποτέ μια συνεκτική πολιτική για τη Συρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σινγκ. «Τώρα προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε αυτή τη στιγμή ευκαιρίας ώστε να διασφαλίσουμε κάτι θετικό».
Η θητεία του προέδρου Μπάιντεν οδεύει προς το τέλος της με ανοιχτά και δυσεπίλυτα ζητήματα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, γεγονός που θέτει σημαντικές προκλήσεις για την επόμενη κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.