Νέες Κυρώσεις ΕΕ κατά Ρωσίας για Βαλτικές Ζημιές

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ εργάζεται πάνω σε κυρώσεις κατά του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας, με αφορμή τη ζημιά που προκλήθηκε σε υποθαλάσσιο καλώδιο στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, το οποίο συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία.

Μέσω μιας ανάρτησής της στην πλατφόρμα Χ, η Κάλας επισήμανε ότι «το ύποπτο πλοίο ανήκει στον σκιώδη στόλο της Ρωσίας, ο οποίος αποτελεί απειλή τόσο για την ασφάλεια όσο και για το περιβάλλον, ενώ χρηματοδοτεί και τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της Ρωσίας».

Επιπλέον, η Κάλας τόνισε ότι η ΕΕ ενισχύει τις προσπάθειες για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σχετικά με τον περιφερειακό εφοδιασμό ηλεκτρικής ενέργειας.

Η δήλωση αυτή έγινε ύστερα από την σύλληψη ενός ρωσικού πλοίου από τις φινλανδικές αρχές, στο πλαίσιο έρευνας για τη ζημία στο καλώδιο Estlink-2, το οποίο μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από τη Φινλανδία στην Εσθονία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Η φινλανδική αστυνομία και οι συνοριοφύλακες πραγματοποίησαν έλεγχο στο πλοίο Eagle S, καταλαμβάνοντας τη γέφυρα διοίκησης, όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της αστυνομίας του Ελσίνκι, Τζάρι Λιούκου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το σκάφος κρατείται στα φινλανδικά χωρικά ύδατα.

Το Eagle S, αν και φέρει σημαία των Νήσων Κουκ, έχει χαρακτηριστεί από Φινλανδούς τελωνειακούς και τους φορείς της Ε.Ε. ως ένα από τα σκάφη του σκιώδους στόλου του ρωσικού δεξαμενοπλοίου.

Αυτά τα παλαιά σκάφη δεν έχουν καθαρή ιδιοκτησία και έχουν αποκτηθεί με σκοπό να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις, λειτουργώντας με τους δικούς τους κανονισμούς.

Η χρήση αυτών των πλοίων από τη Ρωσία έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα σε περίπτωση ατυχήματος, λαμβάνοντας υπόψη την προχωρημένη ηλικία τους και την αβέβαιη ασφαλιστική τους κάλυψη.

Ειδικότερα, η άγκυρα του Eagle S υποψιάζεται ότι προκάλεσε ζημιά στο καλώδιο, σύμφωνα με την τηλεόραση Yle και τις πληροφορίες από τις αρχές.

Η κυβέρνηση της Εσθονίας συγκλήθηκε έκτακτα για το συμβάν.

Τα σκάφη αυτά «βοηθούν την Ρωσία να αποκτήσει πόρους που χρηματοδοτούν τις υβριδικές της επιθέσεις» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κρίστεν Μίχαλ, τονίζοντας την ανάγκη να βελτιωθεί η παρακολούθηση και η προστασία κρίσιμων υποδομών στη θάλασσα και την ξηρά.

Επίσης, επεσήμανε ότι οι επισκευές του καλωδίου μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και επτά μήνες.

«Οι επαναλαμβανόμενες ζημιές στις υποδομές της Βαλτικής αποτελούν συστημική απειλή και όχι απλώς τυχαία ατυχήματα», τόνισε ο Πρόεδρος της Εσθονίας Άλαρ Κάρις. «Η Εσθονία θα συνεργαστεί με τη Φινλανδία και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση αυτής της απειλής».

Κόκκινος Συναγερμός

Οι χώρες της περιοχής βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού λόγω των τελευταίων περιστατικών που αφορούν υποθαλάσσια καλώδια και αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική από το 2022.

Δύο καλώδια δεδομένων – ένα μεταξύ Φινλανδίας και Γερμανίας και άλλο ένα μεταξύ Λιθουανίας και Σουηδίας – κατέστραφησαν τον Νοέμβριο.

Ο Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας ανέφερε ότι οι ειδικοί θεωρούν ότι επρόκειτο περί σαμποτάζ, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις για τους υπευθύνους του συμβάντος.

Παράλληλα, οι αγωγοί Nord Stream, οι οποίοι μεταφέρανε φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, υπέστησαν ζημιές από υποθαλάσσιες εκρήξεις τον Σεπτέμβριο του 2022, με τις αρχές να κατατάσσουν την περίπτωση ως δολιοφθορά και να ξεκινούν ποινικές έρευνες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα