Αθήνα και Άγκυρα: Η νέα εποχή στη Μ. Ανατολή

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθεί να ενδυναμώσει τη θέση της χώρας του στην ευρύτερη περιοχή. Από τη μία πλευρά, δείχνει πρόθυμος να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Δύση και να αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή, ειδικά μετά τις νέες εξελίξεις στη Συρία. Από την άλλη, οι ενεργές πολιτικές του αποκαλύπτουν ότι παραμένει προσκολλημένος στην αναθεωρητική του προσέγγιση.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ότι τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πιθανές συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Συρίας σχετικά με την καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, γνωστός ως «πατέρας» της «Γαλάζιας Πατρίδας», προτείνει την υπογραφή μιας παρόμοιας συμφωνίας με τη Συρία όπως αυτή που είχε γίνει με τη Λιβύη. Επιπλέον, ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Συρία, σύμφωνα με τουρκικές αναφορές.

Η Αθήνα έχει αποκτήσει καθαρή θέση, καθώς διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η κατάσταση στη Συρία είναι ρευστή και δεν δικαιολογεί οποιαδήποτε συμφωνία. Οι εν λόγω πηγές αναφέρουν ότι διατηρούν τακτική επικοινωνία με την Κύπρο, τις γειτονικές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Λευκωσία παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη να δηλώνει ότι «οποιαδήποτε πρόταση για συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, ως γειτονικών χωρών με κοινές θαλάσσιες ζώνες, πρέπει να στηρίζεται σε διεθνές δίκαιο, κυρίως στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως ορίζεται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή». Υπογράμμισε ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης ή παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, και η Κυπριακή Δημοκρατία θα προβεί σε όλα τα δυνατά μέτρα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «τόσο εγώ όσο και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερώσαμε τους ομολόγους μας σχετικά με τις συζητήσεις για την πιθανότητα καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, παραβλέποντας τα αναντίρρητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η θέση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα