Η ΝΔ και η Έλξη της Δεξιάς

Η ατμόσφαιρα μέσα στη Νέα Δημοκρατία είναι γιορτινή, καθώς, μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης, διατείνονται ότι βγαίνουν σχεδόν αλώβητοι μετά από κάθε σημαντική δοκιμασία.

Αυτό αποδείχθηκε και κατά τη διαδικασία ψήφου του προϋπολογισμού για φέτος, όπου η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να αναπληρώσει την απώλεια του Μεσσήνιου Σαμαρά με τις ψήφους των Χ. Κατσιβαρδά, Γ. Ασπιώτη και Μ. Γαυγιωτάκη, συν την επιστροφή του Αυγενάκη μετά τη διαγραφή του Σαλμά.

Ωστόσο, τα οφέλη για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν περιορίζονται μόνο σε αριθμούς, αλλά έχουν και πολιτική διάσταση. Πολλοί περίμεναν ότι ο πρωθυπουργός θα είχε δυσκολίες στη Βουλή, αλλά η διαδικασία ψήφου του προϋπολογισμού ήταν τελικά μια εύκολη νίκη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παρότι ο πρωθυπουργός φάνηκε να φέρνει μαζί του την δυσαρέσκεια των πολιτών για κυβερνητικά μέτρα σε διακυβερνητικούς τομείς όπως η οικονομία, η υγεία και η ασφάλεια, οι Νίκος Ανδρουλάκης και Σωκράτης Φάμελλος δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν αυτή τη φθορά της κυβέρνησης και να θέσουν σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό.

Επιπλέον, το Μαξίμου έχει δημιουργήσει εδώ και καιρό μια προστατευτική «υγειονομική ζώνη» γύρω από τα δύο κόμματα, πλήττοντας την αξιοπιστία των αντιπάλων του και αποδυναμώνοντας τα επιχείρηματά τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για ακόμα μια φορά, ειρωνεύτηκε την αντιπολίτευση, αναφερόμενος στο 41%, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για μη ρεαλιστικούς στόχους, αφήνοντας υπονοούμενα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και γενικά καταδικάζοντας την αντιπολίτευση ως «χαοτική» και «ανεδαφική».

Με αυτόν τον τρόπο, φαίνεται ότι κατάφερε να εδραιώσει την αντίληψη ότι παραμένει η μοναδική κυβερνητική επιλογή για τη χώρα. Η διάσταση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ επανεμφανίστηκε, ενώ η υπόλοιπη αριστερή αντιπολίτευση μοιάζει αποκομμένη από τον διάλογο στον προοδευτικό τομέα.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Η ουσία της παρέμβασης του πρωθυπουργού εστιάζεται στο μήνυμα που θέλησε να υπογραμμίσει μέσω των εξαγγελιών του. Οι τρεις βασικές παρεμβάσεις που παρουσίασε στη Βουλή φαίνεται να ανταγωνίζονται τα πρόσφατα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, οι οποίες έδειξαν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει προκλήσεις στους τομείς της οικονομίας, της υγείας, της ασφάλειας και της αξιοπιστίας.

Έτσι, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στη Βουλή προτάσεις για τους ένστολους, εξαγγελίες σχετικά με τα φάρμακα για τους συνταξιούχους και μέτρα για τις τράπεζες. Εμφανίστηκε δηλαδή ως ένας πρωθυπουργός που, αν και καθυστερημένα, ακούει τις ανησυχίες των πολιτών.

Ωστόσο, στις προτεραιότητές του φαίνεται να απευθύνονται κυρίως στη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του και στη βάση της Νέας Δημοκρατίας. Το ζήτημα των φαρμάκων για τους χαμηλοσυνταξιούχους είχε προηγουμένως αναδειχθεί από οκτώ γαλάζιους βουλευτές μέσω σχετικής ερώτησης, ενώ η υποστήριξη των ένστολων ενισχύει τους δεσμούς του κόμματος με αυτή την εκλογική ομάδα. Ομοίως, τα μέτρα για τις τράπεζες αντεπεξέρχονται στις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση αποφεύγει την αντιπαράθεση με συμφέροντα.

Στο Μαξίμου, φαίνεται ότι αναγνωρίζεται η ανάγκη προσαρμογής προς μια πιο δεξιά πολιτική ατζέντα, προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες ψήφων από τη Νέα Δημοκρατία σε άλλες κομματικές επιλογές. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υιοθετήσει την πολιτική του Σαμαρά, αλλά σίγουρα θα προσαρμόσει τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη διατήρηση μιας ισχυρής εσωκομματικής βάσης.

Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ, καθώς και η αυξημένη παρουσία άλλων κομμάτων στον χώρο της κεντροαριστεράς, αναμφίβολα θα οδηγήσουν σε προκλήσεις για την Νέα Δημοκρατία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα