Μάριο Ντράγκι: «Μεταρρυθμίσεις πρώτα, χρέος μετά»

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στην ομιλία του στο ετήσιο Συμπόσιο του Κέντρου Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής στο Παρίσι, τόνισε την ανάγκη για την αξιοποίηση της «ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς και κεφαλαιαγοράς». Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας καθώς «υποστηρίζουν τους βασικούς μηχανισμούς που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγικότητας».

Απαντώντας στη συζήτηση γύρω από την πιθανότητα κοινού ευρωπαϊκού χρέους, ο Ντράγκι εκδήλωσε μια θετική στάση, αλλά με προϋποθέσεις. «Η έκδοση κοινού χρέους θα μπορούσε να προσφέρει δημοσιονομικό χώρος για τη στήριξη της ανάπτυξης, αλλά μόνο εφόσον έχουν ήδη ξεκινήσει δομικές αλλαγές στις αγορές που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τους μεσοπρόθεσμους ρυθμούς ανάπτυξης», ανέφερε, επισημαίνοντας την ανάγκη για συντονισμένη δράση μεταξύ των κρατών-μελών.

Ντράγκι: Υπάρχει «κενό εξουσίας» στην Ευρώπη

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Οι μεταρρυθμίσεις του Ντράγκι

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, προειδοποίησε ότι «οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική εφαρμογή των μακροοικονομικών πολιτικών». Ανέφερε ότι ενώ όλοι επιθυμούμε μια κοινωνία που να διατηρεί τις παραδοσιακές μας αξίες, αυτό απαιτεί συνεχή προσπάθεια και μεταρρυθμίσεις. «Δεν αρκεί να πιστεύουμε ότι οι δυσκολίες δεν είναι σοβαρές. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ότι οι σημερινές προσεγγίσεις έχουν διαφοροποιηθεί. Ενώ παλαιότερα επικεντρωνόμασταν στην αυξημένη ευελιξία και στους μειωμένους μισθούς, σήμερα προτεραιότητα είναι η αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της επανεκπαίδευσης, χωρίς να αντικαθιστούμε θέσεις εργασίας.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Το μη βιώσιμο μοντέλο

Ο Ντράγκι τόνισε ότι «οι πολιτικές της ΕΕ βλέπουν την αύξηση των χαμηλών μισθών ως στρατηγική για τη βελτίωση της εξωτερικής ανταγωνιστικότητας», γεγονός που ενδέχεται να επιδεινώσει την αδυναμία της εγχώριας ζήτησης. Υποστήριξε ότι παρά το δημοσιονομικό χώρο που υπήρχε, οι κυβερνήσεις προτίμησαν να βασίζονται σε εξωτερικές αγορές με χαμηλά επίπεδα μισθών, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ντράγκι: «Χωρίς μεταρρυθμίσεις σε 25 χρόνια το ΑΕΠ της ΕΕ θα είναι το ίδιο με σήμερα»

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι εάν συνεχιστεί ο μέσος ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας όπως από το 2015, τότε σε 25 χρόνια το ΑΕΠ της ΕΕ θα παραμείνει στάσιμο. Αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη δημοσιονομική κατάσταση και τα δημόσια έσοδα.

Τέλος, κατέδειξε ότι παρά τις δεσμεύσεις για δαπάνες που θα παραμείνουν, οι μη χρηματοδοτούμενες συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις στις χώρες της ΕΕ κυμαίνονται σε αστρονομικά νούμερα. «Για να παραμείνει η Ευρώπη βιώσιμη και ασφαλής, είναι απαραίτητες επενδύσεις σε τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα, και η ψηφιοποίηση», κατέληξε.

δειτε ακομα

δειτε ακομα