“Ματαίωση Επιχειρήσεων της MSF στην Κεντρική Μεσόγειο”

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF) ανακοίνωσε χθες την απόφαση της να τερματίσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι «οι νόμοι και οι πολιτικές της Ιταλίας» κατέστησαν «αδύνατη την συνέχιση του υπάρχοντος επιχειρησιακού μοντέλου».

Το πλοίο της οργάνωσης, Geo Barents, έχει υποστεί «τέσσερεις φορές κυρώσεις από τις ιταλικές αρχές», με αποτέλεσμα την επιβολή συνολικά «600 ημερών ακινητοποίησης» σε λιμάνια της χώρας, όπως καταγγέλλει η MSF σε επίσημη ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την οργάνωση, οι κυρώσεις αυτές είχαν σκοπό να «τιμωρήσουν» τη δράση της που συνίσταται στο να σώζει ζωές στη θάλασσα, και επιβλήθηκαν βάσει των διαταγμάτων της συντηρητικής κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργό Τζόρτζα Μελόνι, η οποία έχει υιοθετήσει σφοδρές πολιτικές κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2024, η Ιταλία έριξε κι άλλο βάρος στις ήδη αυστηρές κυρώσεις, διευκολύνοντας την κατάσχεση των πλοίων έρευνας και διάσωσης από ανθρωπιστικές οργανώσεις, πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Η στρατηγική των ιταλικών αρχών περιλαμβάνει τον καθορισμό απομακρυσμένων λιμανιών, συχνά στα βόρεια της χώρας, για την αποβίβαση διασωθέντων, γεγονός που περιορίζει τη δυνατότητα του Geo Barents να εκτελεί τη βοήθεια της στις περιοχές που είναι πιο αναγκαία.

«Τον Ιούνιο του 2023, οι ιταλικές αρχές ζήτησαν από το Geo Barents, που έχει χωρητικότητα έως 600 άτομα, να ταξιδέψει στη Λα Σπέτσια για να αποβιβάσει μόλις 13 διασωθέντες. Αυτή η απόφαση απαιτούσε την διανυκτέρευση πάνω από 1.000 χιλιομέτρων, παρ’ όλο που υπήρχαν πλησιέστερα λιμάνια», εξήγησε η MSF.

Η οργάνωση όμως επισημαίνει πως δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τους μετανάστες στη μοίρα τους.

Η MSF «επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της» για βοήθεια στους μετανάστες, ιδιαίτερα εκείνους που διατρέχουν τον εξαιρετικά επικίνδυνο διάπλου της κεντρικής Μεσογείου, διαδρομής στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν δηλωθεί αγνοούμενοι πάνω από 31.000 άνθρωποι από το 2014, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της.

Η MSF σκοπεύει να «επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε μία από τις πιο θανατηφόρες μεταναστευτικές διαδρομές του κόσμου», διαβεβαίωσε ο Χουάν Ματίας Χιλ, εκπρόσωπος της οργάνωσης για αυτές τις επιχειρήσεις.

δειτε ακομα

δειτε ακομα