Από τις 10:00 βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, με κύριο θέμα την πιθανή αναστολή της χορήγησης ασύλου σε πρόσφυγες από Συρία.
Η κυρίαρχη θέση υποστηρίζει ότι η πτώση του καθεστώτος Άσαντ δεν μπορεί να αιτιολογήσει τα αιτήματα για άσυλο, κάτι που αρχικά ετέθη από χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία, και πλέον εξετάζεται και από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα Βέλγιο και η υπόλοιπη ΕΕ ανησυχούν σχετικά με την επιστροφή προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη Συρία από χώρες της Ευρώπης.
Επί του παρόντος, διερευνάται ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τον επαναπατρισμό Σύρων προσφύγων που διαμένουν σε ευρωπαϊκές χώρες. Το θέμα ήταν κεντρικό στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης.
Ο υπουργός Μετανάστευσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα ενημερώσει το ΚΥΣΕΑ για τα αποτελέσματα αυτής της διήμερης συνόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, μια από τις κύριες συμφωνίες στις Βρυξέλλες είναι η εκπόνηση ενός κοινού μηχανισμού για εθελοντικές επιστροφές, όπως και η τήρηση των όρων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Μάγκνους Μπρούνερ, δήλωσε χθες ότι είναι απαραίτητο να διευκολυνθούν οι εθελοντικές επιστροφές Σύρων προσφύγων, τονίζοντας ωστόσο ότι οι υποχρεωτικές απελάσεις δεν είναι εφικτές αυτή τη στιγμή. Πρότεινε να επενδυθούν οικονομικά κίνητρα για την προώθηση των εθελοντικών επιστροφών, ξεκαθαρίζοντας ότι οι μαζικές απελάσεις δεν αποτελούν βιώσιμη επιλογή.
Μάλιστα, η δυσκολία υλοποίησης των εθελοντικών επιστροφών αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μόλις 2 από τους 9,400 Σύρους που διαμένουν στις ελληνικές δομές έχουν ζητήσει να ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής στην πατρίδα τους. Επίσης, 3,000 Σύροι έχουν λάβει έγγραφα, ενώ για 4,500 άτομα η διαδικασία ασύλου είναι σε εξέλιξη.
Γεραπετρίτης: Οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους και τον ΟΗΕ
Πριν την έναρξη της συνεδρίας του ΚΥΣΕΑ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης συζήτησε στο Πρώτο Πρόγραμμα, τονίζοντας ότι «η κατάσταση στη Συρία είναι ακόμα ρευστή και όλα θα κριθούν με βάση τη συνεργασία μας με τους εταίρους στη Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών».