“G7 συναντήσεις: Η νέα κατάσταση στη Συρία”

Οι αρχηγοί κρατών της G7 συναντώνται σήμερα διαδικτυακά για να αναλύσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Μόλις τέσσερις ημέρες μετά την πτώση του Σύρου ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ, οι νέες πολιτικές αρχές έχουν αναλάβει δράση με σκοπό να επαναφέρουν «το κράτος δικαίου».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση, η οποία είναι προγραμματισμένη για 16:30 ώρα Ελλάδος.

Ο ρόλος της Συρίας στην ατζέντα της G7

Έπειτα από μια γρήγορη και δυναμική επιχείρηση 11 ημερών, μια συμμαχία ανταρτών, περιλαμβάνοντας τους τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, ανέτρεψε τον Άσαντ, ο οποίος αναγκάστηκε να καταφύγει στη Μόσχα.

Αντιμέτωπες με τις πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις που προκύπτουν από αυτή την αλλαγή, οι νέες Αρχές επιδιώκουν να καθησυχάσουν τους πολίτες εντός και εκτός της χώρας.

Η κατάσταση στη Συρία αναμένεται να κυριαρχήσει στις δίκες των κορυφαίων ηγετών της G7, με τη συνάντηση να είχε προγραμματιστεί πριν την ανατροπή του Άσαντ. Στην αρχή, οι συζητήσεις επικεντρώνονταν στη μετάβαση προεδρίας της G7, σύμφωνα με πληροφορίες από την ιταλική προεδρία.

Η G7 προχώρησε σε δήλωση, τονίζοντας την ετοιμότητά της να υποστηρίξει μια μετάβαση στη Συρία που θα οδηγήσει σε μια κυβέρνηση «συμπεριληπτική και μη δογματική», που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικά των γυναικών και των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων.

Μετά την περιοδεία του στην Ιορδανία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι το Σάββατο θα γίνει σύνοδος με θέμα τη Συρία, με τη συμμετοχή υπουργών και διπλωματών από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, και την Τουρκία.

Προκειμένου να προχωρήσει η κατάσταση, ο Μπλίνκεν υποστήριξε μια «συμπεριληπτική μετάβαση» προς μια υπεύθυνη και αντιπροσωπευτική κυβέρνηση.

Η στρατηγική ισορροπία της Τουρκίας και του Ισραήλ

Ο Μπλίνκεν εξέφρασε την ανησυχία του για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ και της Τουρκίας στη Συρία μετά τη νίκη των ανταρτών, τονίζοντας την ανάγκη να μην εκραγούν νέες συγκρούσεις.

Ακολούθως, στην Άγκυρα, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ερντογάν, που υποστηρίζει τις ομάδες των Σύρων ανταρτών, οι οποίες μάχονται κατά των Κούρδων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο Μπλίνκεν τόνισε τη σημασία για τους παράγοντες στη Συρία να λάβουν μέτρα για την προστασία των αμάχων, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Ισραήλ, το οποίο έχει επιτεθεί σε στρατηγικούς στόχους στη Συρία, έχει ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα ο στρατός της Συρίας να περάσει σε «λάθος χέρια», όπως εξήγησε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον συζητά τις επόμενες κινήσεις με το Ισραήλ.

Ανησυχίες από τον ΟΗΕ για τη Συρία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για τις σοβαρές παραβιάσεις της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων από το Ισραήλ.

Ο στρατός του Ισραήλ συστηματικώς επιχειρεί στην εγγύς των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν και της Συρίας.

Επίσης, σφοδρές μάχες συνεχίζονται στη βόρεια Συρία μεταξύ υποστηριζόμενων από την Τουρκία και φιλοκουρδικών δυνάμεων.

Η κατάσταση των Κούρδων

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που κυριαρχούνται από Κούρδους και υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ελέγχουν εκτενείς περιοχές στη βορειοανατολική Συρία και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, όπως επισήμανε και ο Μπλίνκεν.

Εν τω μεταξύ, η αυτόνομη κουρδική διοίκηση ανακοίνωσε την υιοθέτηση της σημαίας των νέων αρχών της Συρίας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα