Στον Καναδά, περίπου 1 στους 20 θανάτους προκαλείται μέσω ιατρικώς υποβοηθούμενης αυτοκτονίας. Η τάση για αυξημένη επιλογή ευθανασίας από ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο προχωρά εδώ και πέντε χρόνια, αν και ο ρυθμός αύξησης τώρα δείχνει να επιβραδύνεται, όπως καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία.
Η 5η ετήσια έκθεση της χώρας μετά τη νομιμοποίηση της ευθανασίας το 2016 πρόσφερε για πρώτη φορά στοιχεία σχετικά με την εθνικότητα των ατόμων που επιλέγουν αυτήν την οδό, όπως αναφέρει το BBC.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 15.300 άτομα επέλεξαν ιατρικώς υποβοηθούμενο θάνατο πέρυσι, αριθμός που ισοδυναμεί με το 4,7% των συνολικών θανάτων στη χώρα.
Προς το παρόν, οι νομοθέτες του Καναδά επιδιώκουν να διευρύνουν την πρόσβαση στην ευθανασία ώστε να περιλαμβάνει και άτομα που πάσχουν από ψυχικές παθήσεις έως το 2027.
Ο Καναδάς είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που έχουν νομοθετήσει για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία τα τελευταία δέκα χρόνια, μαζί με χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ισπανία και η Αυστρία.
Νέα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το καναδικό υπουργείο Υγείας την Τετάρτη αποδεικνύουν αύξηση σχεδόν 16% στους ιατρικώς υποβοηθούμενους θανάτους το 2023, σε σύγκριση με το 2022, αν και οι μέσοι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης τα προηγούμενα χρόνια άγγιξαν το 31%.
Σχεδόν το 96% των ατόμων που επέλεξαν οικονομικώς υποβοηθούμενο θάνατο είχαν αναμενόμενη φυσική θνησιμότητα, ενώ το υπόλοιπο 4% αφορούσε άτομα με μακροχρόνια χρόνια ασθένεια που έβλεπαν την ποιότητα ζωής τους να έχει υποβαθμιστεί.
Η μέση ηλικία των ατόμων που ζήτησαν υποβοηθούμενο θάνατο ήταν περίπου 77 ετών, με τον καρκίνο να είναι η πιο συχνή υποκείμενη πάθηση. Για πρώτη φορά, η έκθεση εξετάζει τα φυλετικά και εθνοτικά δεδομένα της δημογραφίας των ευθανασιών.
Ο συντριπτικός αριθμός (96%) των ασθενών ήταν λευκοί, έναντι 1,8% Ανατολικοασιατών, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 5,7% του καναδικού πληθυσμού.
Στο Κεμπέκ, καταγράφηκε το 37% των υποβοηθούμενων θανάτων. Οι τοπικές αρχές διερευνούν τους παράγοντες πίσω από αυτό το ποσοστό. Παρά την αύξηση που παρατηρείται στον Καναδά, η χώρα παραμένει πίσω από την Ολλανδία, όπου η ευθανασία αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των συνολικών θανάτων το περασμένο έτος.
Σύμφωνα με το BBC, το Ηνωμένο Βασίλειο πρόσφατα ψήφισε για ένα παρόμοιο νομοσχέδιο που επιτρέπει στους ενήλικες με ανίατες ασθένειες να διαλέγουν ιατρικώς υποβοηθούμενο θάνατο, αν και αναμένονται μήνες περαιτέρω ελέγχου προτού ψηφιστεί ο νόμος. Αρχικά, το Καναδά επιτρεπόταν η ευθανασία μόνο σε περιπτώσεις με « ευλόγως προβλέψιμο» θάνατο.
Το 2021, η νομοθεσία επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει και άτομα που δεν ήταν σε «τελικό στάδιο» αλλά επιθυμούσαν να τερματίσουν τη ζωή τους λόγω χρόνιων παθήσεων. Η συμπερίληψη των ψυχικά πασχόντων έχει αναβληθεί δύο φορές λόγω αντιδράσεων. Το αρμόδιο υπουργείο επισημαίνει ότι οι νόμοι περιλαμβάνουν «αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας», αν και υπάρχουν και αμφιλεγόμενες περιπτώσεις.