Η Ένταση στις Σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς λόγω Αμυντικών Δαπανών

Η συνέχεια της συζήτησης γύρω από τον προϋπολογισμό πρόκειται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής, δίνοντας στα κόμματα της αντιπολίτευσης μια μοναδική ευκαιρία να αμφισβητήσουν την κυβερνητική πολιτική και να διαμορφώσουν τις δικές τους θέσεις. Ένα κομβικό σημείο που μπορεί να φέρει εντάσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς είναι οι αμυντικές δαπάνες που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, έχει τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη να καταψηφιστούν οι αμυντικές δαπάνες. Το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος αναφέρει ότι «ενώ οι δαπάνες για Υγεία και Παιδεία μειώνονται σε ποσοστό του ΑΕΠ, είναι απαράδεκτο να ξοδεύονται δισεκατομμύρια από τα λιγοστά χρήματα του ελληνικού λαού για αυξήσεις στις στρατιωτικές δαπάνες». Ο Χαρίτσης προτρέπει τα υπόλοιπα κόμματα να δείξουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική, αποφεύγοντας συμβιβασμούς με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη δηλώσει μέσω του Πάρι Κουκουλόπουλου ότι θα υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες, συνεχίζοντας μια παράδοση που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια όπου το ΠΑΣΟΚ μάχεται κατά του συνολικού προϋπολογισμού, αλλά υποστηρίζει τις δαπάνες για την Άμυνα. Από το 2019 και μετά, υπό κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ έχει υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες, ανεξαρτήτως του προϋπολογισμού.

Από την άλλη πλευρά, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο περίπλοκη. Στις ψηφοφορίες του 2019 και του 2020, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» για τις αμυντικές δαπάνες, κυρίως γιατί κάποιες απ’ αυτές σχετίζονταν με συμφωνίες που είχαν εγκριθεί επί διακυβέρνησης του. Στις επόμενες χρονιές υπήρξε αλλαγή και ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε την αντίστοιχη ανάγκη αποδοχής των δαπανών, με τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο να τον χαρακτηρίζει «εξαίρεση» στην πολιτική σκηνή.

Πέρυσι, όμως, υπήρξε στροφή όταν ο Στέφανος Κασσελάκης, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε την υπερψήφιση των αμυντικών δαπανών, γεγονός που έφερε ανατροπή στην κατεύθυνση του κόμματος, καθώς ήταν η πρώτη φορά που γινόταν κάτι τέτοιο από την αντιπολίτευση. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης είχε εκφράσει τότε θετικά σχόλια για τις ενέργειες του Νίκου Δένδια.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν αποφασίστηκε οριστικά το θέμα αυτό. Σύμφωνα με πηγές κοντά στις συζητήσεις, υπήρξαν πολλές απόψεις και ανησυχίες, χωρίς ωστόσο να έχει διαμορφωθεί μια ξεκάθαρη γραμμή. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Σωκράτης Φάμελλος επιθυμεί να διεξάγονται εμβριθείς συζητήσεις και να υπάρχει ενιαία προσέγγιση του κόμματος στην εξωτερική του πολιτική.

δειτε ακομα

δειτε ακομα