Φιλίες AI: Θεραπεία για τη Μοναξιά ή Οδηγός σε Ατύχημα;

Μια σειρά δημοφιλών εφαρμογών που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη έχει κερδίσει τις καρδιές εκατομμυρίων χρηστών, ειδικά γυναικών, οι οποίες βρίσκουν ενδιαφέρον στη δημιουργία AI φίλων, AI συζύγων και AI θεραπευτών, ακόμη και AI γονέων. Αυτή η τάση έρχεται παρά τις προειδοποιήσεις από επιστήμονες σχετικά με τις πιθανές συναισθηματικές επιπτώσεις της επικοινωνίας με chatbots.

Αν και οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης προσπαθούν να προωθήσουν τα chatbot ως πολύτιμα εργαλεία για τις επιχειρήσεις, ολοένα και περισσότεροι χρήστες περνούν αρκετές ώρες δημιουργώντας προσωπικές σχέσεις μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Το Σεπτέμβριο, οι χρήστες της εφαρμογής Character.ai – μιας πλατφόρμας που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν AI χαρακτήρες ή να συνομιλούν με άλλους – ξόδευαν κατά μέσο όρο 93 λεπτά την ημέρα αλληλεπιδρώντας με τα chatbots.

Αυτός ο χρόνος είναι 18 λεπτά μεγαλύτερος από τον μέσο όρο που περνούν οι χρήστες στο TikTok και σχεδόν οκτώ φορές περισσότερο από τον χρόνο που ξοδεύει ο μέσος χρήστης στο ChatGPT, το οποίο προορίζεται κυρίως για αναζητήσεις πληροφοριών και ενίσχυση της παραγωγικότητας. Αν και κάποιοι χρήστες απομακρύνονται, οι εταιρείες αξιοποιούν διάφορα δεδομένα για να τους κρατούν επιστρέφουν.

Η Chai Research, που εδρεύει στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, έχει εξετάσει τις προτιμήσεις συνομιλίας δεκάδων χιλιάδων χρηστών, προσπαθώντας να αυξήσει τον χρόνο που αφιερώνουν στην εφαρμογή τους. Σύμφωνα με την έκθεσή τους, τον Σεπτέμβριο, ο μέσος χρήστης του Chai περνούσε 72 λεπτά ημερησίως συνομιλώντας με προσαρμοσμένα chatbots, στα οποία οι χρήστες μπορούν να προσδώσουν ποικιλία χαρακτηριστικών προσωπικότητας.

Ορισμένοι επενδυτές και στελέχη της Silicon Valley βρίσκουν δύσκολο να παρακάμψουν τη μεγάλη αφοσίωση των χρηστών, που είναι έτοιμοι να παρακολουθήσουν διαφημίσεις ή να πληρώσουν συνδρομές. Ενώ οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες έχουν κατά κύριο λόγο αποφύγει τη δημιουργία AI συντρόφων, που συχνά προσελκύουν χρήστες για σεξουαλικές αλληλεπιδράσεις, τα καταστήματα εφαρμογών γεμίζουν από λιγότερο γνωστές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Χονγκ Κονγκ και την Κύπρο, καθώς και από δημοφιλείς εφαρμογές όπως η Talkie AI και η Poly.AI από την Κίνα.

«Ίσως το ανθρώπινο στοιχείο της σύνδεσης είναι υπερτιμημένο», παρατήρησε ο Anish Acharya, συνεργάτης της Andreessen Horowitz, που μίλησε για την οικειότητα που παρέχουν τα chatbots AI, εφόσον η εταιρεία του έχει επενδύσει 150 εκατομμύρια δολάρια στην Character.ai. Αντίστοιχη στήριξη έχει λάβει και η Chai από εταιρείες όπως η Nvidia.

Υποστηρικτές αυτών των εφαρμογών αναφέρονται σε αυτές ως μια αθώα πηγή διασκέδασης που μπορεί να είναι βοηθητική για άτομα που βιώνουν άγχος και μοναξιά, κάτι που προβάλλουν και οι εταιρείες ως λύση στη λεγόμενη «επιδημία μοναξιάς».

ai generated 8838283 640

Η Τζένι, μια 18χρονη μαθήτρια από το βόρειο Τέξας, ανέφερε ότι περνούσε πάνω από τρεις ώρες ημερησίως συνομιλώντας με AI χαρακτήρες, κυρίως εκδοχές ενός αγαπημένου της χαρακτήρα από anime. «Δεν αισθάνομαι τόσο μόνη», είπε η Τζένι, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη για λόγους ιδιωτικότητας.

Ωστόσο, οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των χρηστών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου έπειτα από περιστατικά που κατέληξαν σε τραγωδία. Ένας 14χρονος από τη Φλόριντα αυτοκτόνησε μετά από συνομιλίες με ένα chatbot της Character.ai, οδηγώντας τη μητέρα του να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Αντίστοιχο περιστατικό συνέβη και στην Ευρώπη, όπου ένας 19χρονος στο Ηνωμένο Βασίλειο φυλακίστηκε μετά από ενθάρρυνση από chatbot για επιθετική συμπεριφορά.

Ορισμένοι υπερασπιστές των καταναλωτών πιστεύουν ότι οι AI σύντροφοι είναι μια εκμεταλλευτική έκδοση των κοινωνικών δικτύων, εισχωρώντας σε προσωπικές πτυχές της ζωής χωρίς την κατάλληλη προστασία. Ο δικηγόρος Pierre Dewitte, του οποίου η καταγγελία προκάλεσε την έρευνα της εταιρείας Chai από τις βελγικές αρχές, δήλωσε ότι το επιχειρηματικό μοντέλο που υιοθετούν οι εταιρείες προωθεί τη δημιουργία εθιστικών εργαλείων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα