Καραμανλής: Η Ελλάδα να μην υποχωρήσει προς όφελος της Τουρκίας

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προχώρησε σε εκτενή ανάλυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την 80ή Επέτειο Απελευθέρωσης της Καρπάθου, που έλαβε χώρα στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. «Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό και τις αγαθές προθέσεις κανενός, ωστόσο πιστεύω ότι είναι σημαντικό να επισημάνουμε το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την εθνική μας στρατηγική», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι «η υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων είναι κοινή προτεραιότητα».

Ο Καραμανλής παρατήρησε ότι η Κάρπαθος και τα νησιά του Αιγαίου, αν και υπήρξαν θύματα πολλών κατακτητών στο παρελθόν, παραμένουν ελληνικά τόσο στην ταυτότητα όσο και στην πολιτιστική τους κληρονομιά. Αυτή η συνείδηση και η ελπίδα για απελευθέρωση ήταν, και παραμένουν, αναλλοίωτες και σε εγρήγορση.

Επιπλέον, χαρακτήρισε τις τουρκικές διεκδικήσεις και το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας ως αυθαίρετες και ανυπόστατες, προσθέτοντας ότι «δεν είναι απλώς μπλόφα», αναφερόμενος και στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. Διατύπωσε την ανησυχία ότι τέτοιες ενέργειες αποσκοπούν να οδηγήσουν σε διαπραγματεύσεις μέσω πίεσης, δημιουργώντας έτσι μια επικίνδυνη κανονικότητα.

«Η Ελλάδα», υπογράμμισε, «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, με επίφαση την καλή θέληση και την αναγκαία ειρηνική συνεργασία, να κάνει παραχωρήσεις που θα διευκολύνουν την Τουρκία στο σχέδιό της για έλεγχο του μισού Αιγαίου και πολιτική κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Επισημαίνοντας τη σημασία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, επεσήμανε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για την επίλυση της μίας και μοναδικής διαφοράς μας, που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

«Η ύπαρξη διαύλων συζήτησης με την Τουρκία δεν είναι κακό», τόνισε. «Λάθος θα ήταν να ερμηνεύσουμε λανθασμένα τις προθέσεις της. Η Τουρκία δεν ζητά απλώς κάποιες δικαιοδοσίες με καλή διάθεση, αλλά φιλοδοξεί να ανατρέψει το υφιστάμενο καθεστώς και να θέσει υπό αμφισβήτηση την εθνική μας ενότητα», επεσήμανε. Κατέστησε σαφές ότι η χώρα μας βρίσκεται σταθερά απέναντι σε μια συστηματική στρατηγική αναθεωρητισμού που, αν πετύχει τους στόχους της, θα υποβιβάσει την Ελλάδα σε εξαρτημένη χώρα.

Για να ενισχύσουμε τη θέση μας, προτείνει την υποβολή ενός θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την στήριξη οικονομικών δραστηριοτήτων σε κάθε νησί και βραχονησίδα.

Αναφορικά με τον κυπριακό Ελληνισμό, επεσήμανε: «Είναι αναπόσπαστο τμήμα του Έθνους μας. Το συγκριτικό πλεονέκτημα που προσφέρει η συνεργασία των δύο κρατών μας αναβαθμίζει τη γεωπολιτική μας σημασία. Αυτό ακριβώς φοβάται η Τουρκία και γι’ αυτό προσπαθεί να το αναιρέσει». Υπογράμμισε ότι η ελληνική παρουσία στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι παραπάνω από κρίσιμη, λέγοντας ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να επιτευχθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και το κοινοτικό κεκτημένο, καταλήγοντας στονίζει πως πρέπει να είναι λειτουργική και βιώσιμη, χωρίς να αφήνει την Κύπρο να γίνει όμηρος της Τουρκίας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα