Διακάκης: Το λεκανοπέδιο της Αθήνας και οι κίνδυνοι από πλημμύρες

Ο Μιχάλης Διακάκης, επίκουρος καθηγητής φυσικών καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θέτει προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν οι πλημμύρες στην Αττική. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζει τη μεγαλύτερη διακινδύνευση της περιοχής σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας, αποκαλύπτοντας ότι το λεκανοπέδιο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο λόγω του ιστορικού του σε πλημμυρικά φαινόμενα και των πολλών θυμάτων που έχουν σημειωθεί στο παρελθόν.

Αναφέρεται επίσης στα προβλήματα που προέκυψαν από την πρόσφατη καταιγίδα στη Ρόδο και την αύξηση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, τα οποία έχουν προκαλέσει σημαντικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε παρακάτω την συνέντευξή του.

Ε: Κύριε καθηγητά, ποια είναι τα αίτια της πρόσφατης πλημμύρας στη Ρόδο;

Η κύρια αιτία ήταν η έντονη βροχόπτωση, με μεγάλες ποσότητες βροχής σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα Και αυτό το νησί είναι ευαίσθητο σε τέτοιες καταιγίδες λόγω των περιορισμένων υδάτων και της ορεινής του μορφολογίας. Ο μέσος όρος είναι περίπου μία καταστροφική πλημμύρα κάθε 3,5 χρόνια.

Ένας δεύτερος παράγοντας είναι η εκμετάλλευση του πλημμυρικού πεδίου του ρέματος της Ιαλυσού από κτήρια και υποδομές, με τον κλειστό αγωγό μέσα στην κοίτη του ρέματος να έχει αποδειχθεί ότι φράζει κατά τη διάρκεια πλημμυρών, προκαλώντας έτσι υπερχείλιση και καταστροφή στο οδικό δίκτυο και στους οικισμούς.

Ε: Γιατί τα τελευταία χρόνια οι πλημμύρες φέρνουν τόσο σοβαρές καταστροφές;

Ένας λόγος είναι οι πρόσφατες εξαιρετικά ακραίες καιρικές συνθήκες (όπως οι καταιγίδες Ντάνιελ και ο Μεσογειακός Κυκλώνας Ιανός). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι σημερινές υποδομές και η λειτουργία της σύγχρονης κοινωνίας καθιστούν τον πληθυσμό εξαιρετικά ευάλωτο. Η διασυνδεσιμότητα και οι αλληλοεξαρτήσεις διαφορετικών κρίσιμων υποδομών οδηγούν σε σειρά επιπτώσεων που μπορεί να επηρεάσουν περιοχές πέρα από τις πλημμυρισμένες. Αυτή η δυναμική των επιπτώσεων είναι απρόβλεπτη.

Ε: Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν από την αυτοδιοίκηση και την πολιτεία;

Τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι πολύπλοκο ζήτημα που καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει καταφέρει να λύσει πλήρως. Έχουν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες σε χώρες με πολιτικές προστασίας, όπως η Γερμανία και η Ισπανία. Στην Ελλάδα, τα προβλήματα έχουν ρίζες σε παλαιότερες εποχές, με κακοσχεδιασμένα αντιπλημμυρικά έργα. Η πόλεις μας είναι χτισμένες στις φυσικές πλημμυρικές ζώνες. Αναγκαία είναι η χρήση στοχευμένων αντιπλημμυρικών έργων, συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το κοινό, αρχίζοντας από τα σχολεία.

Ε: Πώς αξιολογείτε την υφιστάμενη αντιπλημμυρική θωράκιση στην Αττική;

Το λεκανοπέδιο της Αθήνας είναι ίσως η περιοχή με τη μεγαλύτερη διακινδύνευση στη χώρα, καθώς εκατοντάδες κρίσιμες υποδομές και ανθρώπινες ζωές βρίσκονται εντός φυσικών πλημμυρικών ζωνών. Οι τελευταίες δεκαετίες με τις πυρκαγιές έχουν επιδεινώσει σοβαρά τις συνθήκες ευαλωτότητας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα