«Στο Αιγαίο, όπου και να κοιτάξεις, η Ελλάδα είναι παρούσα. Σε κάθε νησί που θα επισκεφτείς, τα ξωκλήσια με τις εικόνες της Παναγιάς θα σου δείξουν την πολιτιστική κληρονομιά μας. Στις καθαρισμένες αυλές και στα μοναστήρια, οι παράδοσεις μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, ανανεώνοντας τον δεσμό μας με την ιστορία», είπε ο Κώστας Καραμανλής σε εκδήλωση για την 80η Επέτειο Απελευθέρωσης της Καρπάθου στην Παλαιά Βουλή.
«Το Αιγαίο λειτουργεί σαν η φυσική άμυνα της πατρίδας μας. Είναι ένα στρατηγικό διαπολιτισμικό κόμβο που ενισχύει τη ναυτική μας παρουσία και τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας. Στο Αιγαίο αναδεικνύεται η στρατηγική σημασία του Ελληνισμού και οι αντοχές του.» Αυτά υπογράμμισε ο πρώην Πρωθυπουργός.
Ο κ. Καραμανλής, στην αρχή της ομιλίας του δήλωσε συγκινημένος «καθώς τιμούμε μια ημέρα γεμάτη συμβολισμούς και μηνύματα». Αυτά τα μηνύματα, όπως είπε, απευθύνονται σε πολλούς αποδέκτες, για την Κάρπαθο, τα Δωδεκάνησα, το Αιγαίο, αλλά και την πατρίδα μας στο σύνολό της.
Ο πρώην Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Κάρπαθος και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν από κατακτητές με την πάροδο των αιώνων, διατήρησαν την ελληνική τους ταυτότητα και πολιτισμό. Αυτή η συνείδηση, συμπλήρωσε, έμεινε ζωντανή με την ελπίδα για απελευθέρωση και ένωση με τον εθνικό κορμό.
Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι κατά την Επανάσταση του 1821, τα Δωδεκάνησα υπέστησαν σοβαρές θυσίες, όπως το ολοκαύτωμα της Κάσου, αλλά δεν κατάφεραν να ενσωματωθούν αμέσως στο νεοσύστατο κράτος. Παρ’ όλα αυτά, η Κάρπαθος έγινε σύμβολο της λαχτάρας για απελευθέρωση και επανένωση με την Ελλάδα. Όταν οι Γερμανοί αποχώρησαν, οι Καρπάθιοι επαναστάτησαν χωρίς προετοιμασία, δυναμώνοντας τη φωνή τους για ελευθερία.
«Σύμφωνα με την πολιτιστική μας κληρονομιά και το Διεθνές Δίκαιο του Πολέμου, οι Καρπάθιοι σεβάστηκαν τη ζωή και την περιουσία των ηττημένων. Τα μηνύματα είναι σαφή: Πολλές φορές, οι επιλογές μας είναι μονόδρομος. Σήμερα, αυτό αναγκαία προκύπτει από την ιστορία και τη λογική, καθώς καλούμαστε να προστατεύσουμε την ενότητα και την ασφάλεια της εθνικής μας επικράτειας. Αυτό απαιτεί εστίαση και προετοιμασία, ώστε όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, να δράσουμε με αποφασιστικότητα», τόνισε ο κ. Καραμανλής.
Και προσέθεσε: «Αυτό ακριβώς έκαναν οι Καρπάθιοι. Για αιώνες, παρέμειναν προσηλωμένοι στον στόχο τους και όταν ήρθε η σωστή στιγμή, με θάρρος και αποφασιστικότητα, προχώρησαν σε δράσεις. Ένας απομονωμένος νησί, στην αβέβαιη κλιματική συγκυρία, εκτέλεσε το καθήκον του. Ενδεικτική είναι η αποστολή 7 ανδρών που διέσχισαν με ένα μικρό καΐκι τη Μεσόγειο για να μεταφέρουν το μήνυμα της απελευθέρωσης στην Αίγυπτο και την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό που ψιθύριζε ένας από αυτούς ήταν: «Προχωράμε, μόνο μπροστά».
Λίγες ημέρες αργότερα, οι Σύμμαχοι έφτασαν στην Κάρπαθο και το BBC χαρακτήρισε αυτή την απελευθέρωση μοναδική στα χρονικά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.