Η Ελλάδα και η Μέση Ανατολή: Μια Στρατηγική Σχέση

Η Ελλάδα οφείλει να είναι ενεργή στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής, και αυτό καταδεικνύεται ξεκάθαρα από την κατάσταση που προέκυψε μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για να στηρίξει την ανθρωπιστική βοήθεια και να προωθήσει την ειρηνική διαδικασία. Ωστόσο, έναν χρόνο μετά την αρχή αυτής της κρίσης, η γεωπολιτική εικόνα είναι πιο περίπλοκη από ποτέ.

Όπως τονίζουν έμπειροι Έλληνες διπλωμάτες, αν και έχει επιτευχθεί μια προσωρινή εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο, αυτή παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη και είναι έτοιμη να καταρρεύσει.

Ο πρωθυπουργός είναι συνεχώς ενήμερος για την κατάσταση στην περιοχή, αλλά και για τις ταχεία εξελίξεις στη Συρία, όπου η παρουσία του Άσαντ είναι σχεδόν ανύπαρκτη και οι αντικαθεστωτικοί κατέλαβαν τέσσερις πόλεις μέσα σε μία μόνο ημέρα, κοντά στη Δαμασκό.

Η προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης κατευθύνεται παράλληλα και προς την Άγκυρα, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ανοιχτά την εξέγερση στη Συρία, προσπαθώντας να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή.

Συμμαχικές και αντίπαλες δυνάμεις αναγνωρίζουν την αυξανόμενη γεωπολιτική επιρροή της Ελλάδας, η οποία έχει αποδείξει ότι αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και διατηρεί ανοικτό διάλογο με όλες τις πλευρές.

Αυτό την καθιστά ιδανική πλατφόρμα για συνομιλίες σχετικά με την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Το ζήτημα της Μέσης Ανατολής κυριαρχεί σε όλες τις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού, όπως φάνηκε στη πρόσφατη συνάντηση του με τον Βρετανό ομόλογό του Κιρ Στάρμερ στο Λονδίνο. Προηγήθηκε επίσης μια τριμερής συνάντηση στην Κύπρο, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχαν διάλογο με τον Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός διατηρεί ανοικτές γραμμές επικοινωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και με τους θεσμικούς ιθύνοντες της ΕΕ, ώστε να καταρτιστεί μια κοινή στρατηγική με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λίβανο, που αναβλήθηκε λόγω βλάβης στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος, παραμένει προ των πυλών και αναζητούνται νέες ημερομηνίες για να πραγματοποιηθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τα προγράμματα των δύο πλευρών, είναι δύσκολο να γίνει άμεσα, και έτσι πιθανώς θα πρέπει να αναμείνει έως την ψήφο του προϋπολογισμού.

«Κάθε ημέρα μετράει και όσο διαρκεί η εκεχειρία, είναι κρίσιμο να βρεθούν λύσεις για τους πολίτες των χωρών που έχουν βυθιστεί στη σύγκρουση και το χάος, με ανυπολόγιστες συνέπειες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

δειτε ακομα

δειτε ακομα