Για τη Γαλλία, η Παναγία των Παρισίων αντιπροσωπεύει κάτι πολύ περισσότερο από απλώς μία εκκλησία. Είναι σαν ένας εθνικός θησαυρός που αγγίζει τις καρδιές των Γάλλων.
Μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 16ης Απριλίου 2019, ο πρόεδρος Μακρόν δεσμεύτηκε ότι ο εμβληματικός ναός θα ανακαινιστεί και θα είναι έτοιμος να υποδεχτεί το κοινό σε μόλις πέντε χρόνια – και μάλιστα, θα είναι «ακόμη πιο εντυπωσιακός από πριν».
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η Γαλλία έχει επενδύσει σημαντικά στην αποκατάσταση του ναού, υπερβαίνοντας πλήθος γραφειοκρατικών εμποδίων, με αποτέλεσμα οι εργασίες να προχωρούν ομαλά και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα – τουλάχιστον έτσι καταγράφεται επισήμως.
Οι αλλαγές είναι εντυπωσιακές: οι τοίχοι έχουν καθαριστεί γραφειοκρατικά, όπως και τα 2.300 αγάλματα και οι 8.000 σωλήνες του ναού. Η εισροή φωτός από τα παράθυρα αναδεικνύει τα ζωντανά χρώματα και τις χρυσές λεπτομέρειες στις τοιχογραφίες. Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί 1.500 νέες καρέκλες και σε αυτή τη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 250 επιχειρήσεις και δημιουργικά στούντιο.
Μέχρι σήμερα, το κόστος για τον καθαρισμό και την ανακαίνιση του ναού ανέρχεται στα 700 εκατομμύρια ευρώ, από τα 840 εκατομμύρια που συγκεντρώθηκαν συνολικά. Τα εναπομείναντα χρήματα θα διατεθούν για την αποκατάσταση της αψίδας και των αντηρίδων, με τις εργασίες να αναμένεται να συνεχιστούν για τρία ακόμα χρόνια.
Η Γερμανία, με την καθοδήγηση της Σοκ-Βέρνερ και του πολιτιστικού επιτρόπου Αρμίν Λασέτ, έχει προσφέρει τη βοήθειά της στην αποκατάσταση του ναού.
Παρά την ταχύτητα των εργασιών, η Σοκ-Βέρνερ επισημαίνει ότι η πίεση χρόνου και οικονομικών πόρων ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες: «Το κτήριο παραμένει ακόμα αρκετά υγρό», προειδοποιεί η αρχιτέκτονας. «Ελπίζουμε ότι οι σοβάδες στο εσωτερικό θα αντέξουν». Το ίδιο ισχύει και για το ξύλο βελανιδιάς στην οροφή, το οποίο χρησιμοποιήθηκε άμεσα λόγω των χρονικών πιέσεων, αντί να περιμένει να στεγνώσει.
Ωστόσο, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα για το πώς θα διαχειριστεί το Παρίσι τις χιλιάδες επισκέπτες που θα σπεύσουν στην Παναγία των Παρισίων. Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ρασίντα Ντατί, προτείνει να επιβληθεί εισιτήριο εισόδου για τους επισκέπτες, αν και η Καθολική Εκκλησία έχει αντιταχθεί σε αυτήν την απόφαση.