Συρία: Το αδιέξοδο του Άσαντ – Αντάρτες προχωρούν στη Δαμασκό

Οι αντάρτες έχουν αποφασίσει να κυκλώσουν τη συριακή πρωτεύουσα, με τις δυνάμεις τους να προχωρούν και από βορρά και από νότο.

Στη Συρία, οι αντάρτες οργανωμένοι υπό την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (Hayat Tahrir al-Sham) πλησιάζουν στην καίριας σημασίας πόλη Χομς, όπου έχουν ήδη καταλάβει δύο γειτονικές πόλεις.

Οι δυνάμεις των ανταρτών έχουν επανασυγκροτηθεί μετά από σφοδρές συριακές και ρωσικές αεροπορικές επιδρομές και πλέον ελέγχουν το Χαλέπι και τη Χάμα, αντιμετωπίζοντας ελάχιστη αντίσταση από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο κύριος στόχος τους είναι η κατάληψη της Δαμασκού και η ανατροπή του προεδρίου Άσαντ.

Η στρατηγική των ανταρτών περιλαμβάνει την περικύκλωση της συριακής πρωτεύουσας, καθώς οι δυνάμεις τους κινούνται αδιάκοπα και από το νότο. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι κατέκτησαν επίσης την πόλη Νταράα, σημείο εκκίνησης του εμφυλίου πολέμου το 2011.

Στο ανατολικό μέτωπο, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες είναι υπό κουρδική διοίκηση, ανέφεραν την κατάληψη της πόλης Ντέιρ ελ Ζουρ, χωρίς να αντιμετωπίσουν αντίσταση, καθώς και ενός συνοριακού περάσματος με το Ιράκ.

Επιπλέον, η μοναδική έξοδος της Συρίας προς την Ιορδανία βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

ΑΣΑΝΤ 1

Χομς: Μαζική έξοδος

Πλέον, χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν από την πόλη Χομς στη κεντρική Συρία, καθώς οι αντάρτες της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ έχουν δεσμευθεί να την καταλάβουν και από εκεί να προχωρήσουν προς τη Δαμασκό, την κυβερνητική έδρα του Άσαντ.

Βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν αυτοκινητόδρομους γεμάτους με αυτοκίνητα που μεταφέρουν πρόσφυγες και ανθρώπους που εγκαταλείπουν την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.

Η Χομς, η οποία είχε κατεχθεί από αντάρτες μέχρι το 2014, είναι στρατηγικής σημασίας λόγω της θέσης της, καθώς συνδέει τη Δαμασκό με τις παράκτιες περιοχές Λατάκια και Ταρτούς, όπου ο Άσαντ διατηρεί ισχυρή υποστήριξη.

Η επαρχία Χομς είναι η μεγαλύτερη της Συρίας και συνορεύει με τον Λίβανο, το Ιράκ και την Ιορδανία.

Οι αντάρτες έχουν καταλάβει τις κεντρικές πόλεις Ραστάν και Ταλμπίσεχ, που βρίσκονται μόλις πέντε χιλιόμετρα από τη Χομς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η μάχη της Χομς είναι η μητέρα όλων των μαχών και θα αποφασίσει ποιος θα κυβερνήσει τη Συρία», δήλωσε ο Ράμι Αμπντουραχμάν, επικεφαλής της συγκεκριμένης οργάνωσης.

Το φιλοκυβερνητικό Sham FM ανέφερε ότι οι αντάρτες μπήκαν στα Ραστάν και Ταλμπίσεχ χωρίς να συναντήσουν αντίσταση. Ωστόσο, η αντίσταση του συριακού στρατού είναι ακόμα αδιευκρίνιστη, αφού τα στρατεύματα φέρονται να ενισχύουν τις θέσεις τους στην Χομς και είναι έτοιμα να αποκρούσουν οποιαδήποτε επίθεση.

Πολλαπλά μέτωπα

Εντωμεταξύ, η πίεση προς την κυβέρνηση αυξάνεται σε διάφορα μέτωπα στη Συρία.

Στην ανατολική Συρία, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανέφεραν ότι μπήκαν στην πόλη Ντέιρ ελ Ζουρ, προφανώς χωρίς αντίσταση. Αυτή η πόλη ιστορικά είναι διαιρεμένη μεταξύ της κυβέρνησης και των SDF.

Οι SDF ανακοίνωσαν επίσης την επιτυχία να ελέγξουν περισσότερα τμήματα των συνόρων με το Ιράκ, γεγονός που τους φέρνει πιο κοντά στο κρίσιμο κυβερνητικό συνοριακό πέρασμα Boukamal. Αυτό το πέρασμα είναι ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση, καθώς μπορεί να επηρεάσει τη ροή των υποστηριζόμενων από το Ιράν μαχητών όπως η Χεζμπολάχ.

Κλείνοντας, οι αντάρτες κατέλαβαν το μοναδικό πέρασμα της Συρίας προς την Ιορδανία, με την Ιορδανία να απαντά κλείνοντας τη δική της πλευρά. Παράλληλα, ο Λίβανος έκλεισε όλα τα σύνορα του με τη Συρία εκτός από ένα.

Εκτός από την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, οι δυνάμεις των ανταρτών περιλαμβάνουν και την ομπρέλα συριακού στρατού υποστηριζόμενου από την Τουρκία, γνωστή ως Συριακός Εθνικός Στρατός.

δειτε ακομα

δειτε ακομα