Μία υποψηφιότητα έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, κάτι που έχει προκαλέσει έντονη ονοματολογία και σενάρια για πιθανές πολιτικές εξελίξεις, δημιουργώντας το πλαίσιο της «προεδρολογίας» που όλοι παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή.
Η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό στο τιμόνι, επιδιώκει να κρατήσει τις συζητήσεις αυτές σε χαμηλό τόνο μέχρι τις αρχές του νέου έτους. Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα σαφές πλαίσιο για τις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις, καθώς η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.
Αυτή τη στιγμή, η μόνο δημόσια πρόταση προέρχεται από τον Αλέξη Χαρίτση, που πρότεινε τον Χρήστο Ράμμο, τον πρόεδρο της Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, καλώντας τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να τον στηρίξουν.
Όλοι περιμένουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, οι οποίες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, τα ονόματα που έχουν ακουστεί περιλαμβάνουν τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.
Αυτό ίσως να σηματοδοτεί μία επιλογή που έχει παραταξιακά χαρακτηριστικά, εστιάζοντας κυρίως στο εσωκομματικό κοινό, ενώ ελπίζεται ότι η θεσμική του θέση θα προσελκύσει και άλλες ψήφους. Αντίθετα, οι υποψηφιότητες των Παπαδήμου και Στουρνάρα φαίνεται να απευθύνονται άμεσα και στο ΠΑΣΟΚ, που υποστήριξε την κυβέρνηση του Παπαδήμου και συμμετείχε στην κυβέρνηση Σαμαρά.
Δύο ακόμη παραταξιακές υποψηφιότητες ετέθησαν: αυτή του Κώστα Καραμανλή, που δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται, και του Νίκου Δένδια, ο οποίος αποφεύγει να εκφράσει δημόσια τη γνώμη του για το θέμα.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία αξιολόγησης και δεν έχει πάρει οριστικές αποφάσεις.
Παρόλα αυτά, έμπειρα στελέχη της ΝΔ θεωρούν ότι ο τρόπος που φαίνεται να κλείνει η υπόθεση της διαγραφής του Σαμαρά, χωρίς σοβαρές αναταραχές στην κομματική δομή, ενισχύει τις πιθανότητες μίας επιλογής που δεν θα έχει κομματικά χαρακτηριστικά. Αυτή η επιλογή θα μπορούσε να συμβάλλει στη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στην αναβάθμιση του παραταξιακού ηθικού.
Με αυτό το σκεπτικό, φαίνεται ότι μία υποψηφιότητα μη κομματικού χαρακτήρα αποκτά προβάδισμα στην παρούσα συγκυρία. Μία επιλογή εκτός πολιτικής ενδεχομένως να προλάβει τις αντιδράσεις εντός της ΝΔ και να διευκολύνει την αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων.
Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει την άτυπη παράδοση που επιβάλει την επιλογή υποψηφίου από τον αντίπαλο πολιτικό χώρο και τονίζει την ανάγκη για ένα πρόσωπο που να πληροί τις απαιτήσεις του θεσμού.
Είναι σίγουρο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα περιμένει τις επίσημες ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη πριν εκφράσει τη γνώμη του για την προεδρική υποψηφιότητα. Όχι τυχαία, αντέδρασε με θυμό στην πρωτοβουλία του Θεόδωρου Μαργαρίτη να προτείνει τον Ράμμο και οι οδηγίες στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι να αποφεύγουν την ενασχόληση με ονοματολογία.