Σύροι αντάρτες: Κίνδυνος για τα κράτη του Κόλπου

Σημαντική Εξέλιξη στην Αραβική Πολιτική: Η Συρία και οι Σχέσεις Με τα Κράτη του Κόλπου

Τα περισσότερα αραβικά κράτη του Κόλπου εξέφρασαν άμεσα την υποστήριξή τους προς την κυβέρνηση της Δαμασκού, όμως οι τελευταίες επιθέσεις των ανταρτών δημιούργησαν νέα ερωτήματα σχετικά με την παρούσα κατάσταση και την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των αραβικών κρατών και του προεδρικού καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με το Al Monitor, η αιφνίδια επίθεση που διαδραματίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), υποστηριζόμενη από την Τουρκία και συνεργαζόμενες ανταρτικές ομάδες, έχει ανατρέψει τις υποθέσεις ότι ο 13χρονος πόλεμος είχε εισέλθει σε μια παγωμένη φάση.

Εντυπωσιακά, μόλις τρεις ημέρες μετά την έναρξη αυτής της επίθεσης, ο Άσαντ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Εμιρατινό ομόλογό του, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ, με τον τελευταίο να εκφράζει τη στήριξή του στη συριακή κυβέρνηση στον αγώνα κατά της “τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού”. Επιπρόσθετα, υπογράμμισε τη σημασία μιας ειρηνικής επίλυσης της συριακής κρίσης, αποτυπώνοντας τη θέση των Εμιράτων για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Η Στήριξη του Κόλπου στην Δαμασκό

Η υποστήριξη που εκδηλώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου προς τη Δαμασκό δεν είναι έκπληξη. Οι αραβικές μοναρχίες τείνουν να έχουν αρνητική στάση απέναντι στις αντιπολιτευτικές ομάδες, οι οποίες συχνά συνδέονται με τζιχαντιστικά στοιχεία. Η ανησυχία τους για την παραμονή των ομάδων αυτών επιτείνεται, καθώς φοβούνται τις συνέπειες που μπορεί να έχει η δράση τους σε στρατηγικές περιοχές της Συρίας.

Επιπλέον, οι αναλυτές επισημαίνουν την ανησυχία που προκαλεί η ταχύτητα των επιθέσεων καθώς και οι αντιδράσεις από πλευράς Τουρκίας και Ιράν, με αποτέλεσμα τους αρμόδιους των αραβικών κρατών του Κόλπου να ανησυχούν για τις πιθανές εξελίξεις.

Προς Ένα Νέο Κεφάλαιο Εξομάλυνσης

Οι περισσότερες χώρες του ΣΣΚ δείχνουν έτοιμες να εμπλακούν ξανά στη διαδικασία υποστήριξης της συριακής κυβέρνησης, με εξαίρεση το Κατάρ. Αυτή η αλληλεγγύη βοηθά να εξηγηθεί γιατί τα κράτη του Κόλπου αντί να υποστηρίξουν τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις, βλέπουν την επιβίωση της κυβέρνησης Άσαντ ως στρατηγικό κέρδος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, από το 2018, τα ΗΑΕ είναι ο κύριος διαμεσολαβητής για την επαναφορά της Συρίας στη διπλωματική σφαίρα του αραβικού κόσμου, γεγονός που περαιτέρω ενδυναμώνει τη θέση τους για την επιβίωση της κυβέρνησης Άσαντ.

Η Στάση του Κατάρ

Αν και το Κατάρ αποφεύγει να υποστηρίξει την επανακανονικοποίηση της Συρίας υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η Ντόχα δεν επιθυμεί να εμπλακεί εκ νέου στη σύγκρουση.

Η συμμετοχή του Κατάρ στη στήριξη της συριακής αντιπολίτευσης την προηγούμενη δεκαετία είχε σημαντικό κόστος για τη φήμη του. Το Κατάρ αντιμετωπίζει τη Συρία ως “ανοιχτή πληγή” της πολιτικής του.

Αν και η Ντόχα δεν επιθυμεί να εμπλακεί ενεργά, οι επίσημοι του Κατάρ ίσως να βλέπουν με ικανοποίηση την πορεία των πρόσφατων επιθέσεων, ακόμα κι αν αυτή η ικανοποίηση παραμένει μυστική.

Μια Δυνατότητα Ανακούφισης από τις Κυρώσεις

Ένα από τα βασικά κίνητρα των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας για αναδιοργάνωση των σχέσεών τους με τη Δαμασκό είναι η πεποίθηση ότι η επαναφορά της κυβέρνησης Άσαντ στην αραβική σφαίρα θα μπορούσε να συμβάλει στην απομάκρυνση της Συρίας από την επιρροή το Ιράν.

Η σκέψη είναι ότι αν η Συρία έχει συμμάχους τα σουνιτικά αραβικά κράτη, αυτό θα μειώσει την εξάρτησή της από την Τεχεράνη. Οι αξιωματούχοι των Εμιράτων συζητούν με τις ΗΠΑ την πιθανότητα της άρσης των κυρώσεων του νόμου Καίσαρα, με αντάλλαγμα τη μείωση των δεσμών μεταξύ Δαμασκού και Τεχεράνης.

Ωστόσο, οι αναλυτές εκφράζουν σκεπτικισμό απέναντι σε αυτές τις προσπάθειες, υποστηρίζοντας ότι το καθεστώς του Άσαντ είναι απρόθυμο να μειώσει τους δεσμούς του με το Ιράν, καθώς η σχέση μεταξύ τους είναι βαθιά ριζωμένη και δύσκολα αναστρέψιμη.

Όπως δήλωσε η Ρόουζ, “το καθεστώς είναι απίστευτα μαξιμαλιστικό και πολύ πεισματάρικο”. Επομένως, είναι αναμφίβολο ότι οι διεθνείς πιέσεις θα μπορούσαν να έχουν περιορισμένο αποτέλεσμα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα