Σήμερα ολοκληρώνεται η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά τον κατώτατο μισθό, ενώ απόψε θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, ύστερα από αίτημα του ΚΚΕ.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Ανδρουλάκης, θα απευθύνουν ομιλίες στην ολομέλεια της Βουλής.
Καινοτομίες στο νέο σύστημα υπολογισμού του κατώτατου μισθού
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στις καινοτομίες του προτεινόμενου συστήματος υπολογισμού του κατώτατου μισθού, το οποίο θα βασίζεται σε μαθηματικό τύπο και περιλαμβάνει τα εξής:
- Ενίσχυση της ασφάλειας για τους εργαζόμενους, με τη νομοθεσία να διασφαλίζει ότι ο κατώτατος μισθός ΔΕΝ μπορεί να μειωθεί.
- Σύνδεση του ύψους του κατώτατου μισθού με πραγματικά οικονομικά μεγέθη όπως ο πληθωρισμός και η παραγωγικότητα, με δεδομένα που λαμβάνουν υπόψη την εξέλιξη των τιμών για το κατώτερο 20% της εισοδηματικής κατανομής. Παράλληλα, διασφαλίζεται ότι οι εργαζόμενοι θα απολαύσουν ένα μερίδιο από την οικονομική ανάπτυξη, συνδέοντας τους μισθούς με τα κέρδη των επιχειρήσεων.
- Βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα από την ΕΛΣΤΑΤ, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη στο εν λόγω σύστημα.
- Συμπεριλαμβάνει τον Δημόσιο Τομέα, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά οι δημόσιοι υπάλληλοι να προστατεύονται και να ανταμείβονται με τις ονομαστικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού του Ιδιωτικού Τομέα.
- Ο μηχανισμός υπολογισμού ισχύει από το 2027 και μετά, με εκκίνηση από τα 950 ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, το νομοσχέδιο αυτό έρχεται σε μία περίοδο σημαντικών αλλαγών στην αγορά εργασίας, καθώς τα τελευταία 5,5 χρόνια έχουν σημειωθεί οι εξής εξελίξεις:
- Η ανεργία έχει μειωθεί περίπου κατά 50%, φθάνοντας στα χαμηλότερα -μονοψήφια- ποσοστά από το 2009.
- Δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας.
- Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 28%, από 650€ σε 830€, ενω ο μέσος μισθός κατά 21%.
- Σημειώνεται ότι 22 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν νομοθετικά κατοχυρωμένο κατώτατο μισθό, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 11η υψηλότερη θέση.
- Η απασχόληση των νέων έχει αυξηθεί κατά 28,9%.
- Αύξηση και για τις γυναίκες που εργάζονται, κατά 24,6%.
- Με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, οι δηλωμένες υπερωρίες έχουν αυξηθεί κατά 61% σε ορισμένους τομείς.
- Οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες, με όφελος για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.