Ήταν μια εικόνα που, τα τελευταία χρόνια, προκάλεσε τρόμο στον Μπασάρ αλ Ασαντ και όνειρο για τον Ταγίπ Ερντογάν: μια τουρκική σημαία να κυματίζει στην ιστορική ακρόπολη του Χαλεπίου. Οι λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος και για ποιο λόγο ύψωσε τη σημαία το βράδυ της Δευτέρας παραμένουν ασαφείς, όπως αναφέρουν οι Times.
Ωστόσο, αυτή η κίνηση φαίνεται να αποτελεί ένα ακόμα σημάδι της αδιάσπαστης επιρροής που ασκεί η Τουρκία στην πρόσφατη εξέλιξη της σύγκρουσης στη Συρία, παρά τις σχετικές διαψεύσεις από την Άγκυρα. Στο μεταξύ, η κρίση στη Συρία έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα για τη Δύση, η οποία επικεντρώθηκε αρχικά στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αργότερα στους πολέμους στη Γάζα και στον Λίβανο.
Για την Τουρκία, η Συρία έχει παραμείνει σταθερά ψηλά στην πολιτική ατζέντα του Ερντογάν. Η σύγκρουση στη γειτονιά της Άγκυρας έχει αλλάξει ριζικά τη χώρα σε πολιτικό και δημογραφικό επίπεδο, σημειώνει η Χάνα Λουσίντα Σμιθ, ανταποκρίτρια των Times στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην Τουρκία διαμένουν πλέον 3,6 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι αποτελούν μια σοβαρή πρόκληση για τον Τούρκο πρόεδρο. Προβλήματα προκύπτουν επίσης από την αυξανόμενη επιρροή των κουρδικών πολιτοφυλακών στην Συρία, η οποία έγινε αισθητή και στην Τουρκία το 2015, όταν το PKK, μια τουρκική κουρδική πολιτοφυλακή, επανέφερε την ένοπλη δράση στη χώρα.
Τα κύρια ζητήματα που απασχολούν την Άγκυρα είναι η επιστροφή των προσφύγων στη Συρία και η αναχαίτιση της ανάπτυξης των Κούρδων. Για το λόγο αυτό, ο Ερντογάν έχει προσπαθήσει τους τελευταίους μήνες να συναντηθεί με τον Ασαντ για να αποκαταστήσουν τις παλιές τους σχέσεις.
Ο Ασαντ, ωστόσο, έχει απορρίψει επανειλημμένα αυτές τις προτάσεις, τονίζοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει πρώτα να αποσύρει τα στρατεύματά της από το συριακό έδαφος. Αυτή η απαίτηση πηγάζει από την πεποίθηση του Σύρου δικτάτορα ότι ο Ερντογάν σκοπεύει να εγκαθιδρύσει ένα νέο καθεστώς στη Δαμασκό, επεκτείνοντας την επιρροή του στον αραβικό κόσμο, όπως αναφέρουν οι Times.
Απο τη στιγμή που ξέσπασαν οι πρώτες διαδηλώσεις κατά του Ασαντ το 2011, ο Ερντογάν, ο οποίος τότε ήταν προσωπικός φίλος του Σύρου προέδρου, προσπάθησε να παρέμβει. Τουρκικές αντιπροσωπείες, περιλαμβανομένου και του τότε Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, έφτασαν στη Δαμασκό με σκοπό να πείσουν τον Ασαντ να μειώσει την αντίjsonεωσή του στις αναταραχές.