Η Λεπέν και η Αριστερά τερματίζουν τον Μπαρνιέ

Η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής κρίσης, καθώς η συνεργασία της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν με τους αριστερούς οδήγησε στην ανατροπή της κυβέρνησης Μπαρνιέ. Αυτό συνέβη μετά από μια έντονη συνεδρίαση στην Εθνοσυνέλευση, όπου 331 από τους 577 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσης του Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος έγινε ο πιο αποτυχημένος πρωθυπουργός στην πρόσφατη ιστορία της Γαλλίας και ο πρώτος που εκδιώχθηκε από τη θέση του μετά το 1962.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Le Monde, ο Μπαρνιέ αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του το πρωί της Πέμπτης, ενώ λίγες ώρες αργότερα ο Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί στους Γάλλους πολίτες.

Η επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης στη Γαλλία έχει ρίζες που χρονολογούνται από τον Ιούνιο, όταν ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές προκειμένου να επανέλθει μετά την ήττα του στις ευρωεκλογές. Αντί αυτού, ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν αναδείχτηκε ως το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, ενώ ο κεντρώος συνασπισμός του Μακρόν έχει σχεδόν καταρρεύσει.

Η αναστάτωση αυτή δημιούργησε ανησυχία μεταξύ των επενδυτών ομολόγων, οι οποίοι αντέτειναν τις ποινές τους απέναντι στο δημόσιο χρέος της Γαλλίας, κάτι που ο Μπαρνιέ είχε προειδοποιήσει ως πιθανή “καταιγίδα” στις αγορές. Το ευρώ παρέμεινε σχετικά σταθερό – γύρω από 1,0514 δολάρια – μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης, ενώ τα futures των γαλλικών ομολόγων παρουσίασαν πτώση στα προηγούμενα κέρδη τους.

Ο Μάθιου Σάβαρι, επικεφαλής στρατηγικής της BCA Research, εκτίμησε πως η πολιτική αστάθεια στη Γαλλία θα συνεχιστεί για τα επόμενα δύο χρόνια, γεγονός που καθιστά το χρέος απίθανο να επιλυθεί ριζικά. Έτσι, αναμένουμε μεταβλητότητα γύρω από τα γαλλικά ομόλογα.

Η πιθανότητα υποβάθμισης της Γαλλίας από οίκους αξιολόγησης φαίνεται να αυξάνεται, πρόσθεσε. Ο Νικ Ρις, αναλυτής στη Monex Europe, εξέφρασε την έκπληξή του που η αντίκτυποι στο ευρώ δεν ήταν πιο αισθητοί, σημειώνοντας πως η γαλλική κυβέρνηση καταρρέει και η κατάσταση θα έπρεπε να είχε οδηγήσει σε μεγαλύτερη πτώση.

Που βαδίζουν οι Μακρόν και η νέα πολιτική σκηνή;

Ο πρόεδρος Μακρόν έχει την αποκλειστική ευθύνη να διορίσει νέο πρωθυπουργό, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία για αυτή την απόφαση. Δεν υπάρχουν επίσης εκλεκτοί υποψήφιοι στη σκηνή, αν και τα γαλλικά μέσα έχουν ήδη εντοπίσει πιθανούς διαδόχους για τον Μπαρνιέ. Μαθαίνουμε επίσης πως χρειάστηκε σχεδόν δύο μήνες για να καταλήξει στον προηγούμενο πρωθυπουργό.

Αμέσως μόλις διοριστεί, ο νέος πρωθυπουργός θα προτείνει ένα υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα διοριστεί από τον πρόεδρο, και στη συνέχεια θα κληθεί να υποβάλει νέο προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο για το 2025.

Πηγές που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι ο Μακρόν επιθυμεί να ολοκληρώσει γρήγορα τη διαδικασία διορισμού ενός νέου πρωθυπουργού, πιθανότατα πριν από μια σημαντική τελετή που αφορά την Παναγία των Παρισίων.

Ο οποιοσδήποτε νέος πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει προκλήσεις ανάλογες με αυτές του Μπαρνιέ, δεδομένου ότι το κοινοβούλιο παραμένει διχασμένο. Υπενθυμίζεται ότι στη Γαλλία δεν είναι δυνατή η διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών πριν από τον Ιούλιο.

Επιπλέον, ο Μακρόν θα μπορούσε να ζητήσει από τον Μπαρνιέ και το υπουργικό του συμβούλιο να παραμείνουν με υπηρεσιακή ιδιότητα μέχρι να βρει έναν νέο πρωθυπουργό ικανό να διασφαλίσει τη διακομματική υποστήριξη για τις μεταρρυθμίσεις.

Αυτή η υπηρεσιακή κυβέρνηση ενδέχεται να προτείνει έκτακτες νομοθεσίες για τη μεταφορά διατάξεων του προϋπολογισμού του 2024 ή να χρησιμοποιήσει ειδικές εξουσίες για τον προϋπολογισμό του 2025 με διάταγμα – ωστόσο, οι νομικοί τονίζουν πως αυτό θα ήταν νομικά ασαφές και θα περιλάμβανε υψηλό πολιτικό κόστος.

δειτε ακομα

δειτε ακομα