Στο επίκεντρο της ημερίδας με τίτλο «Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές στην Ελλάδα: προοπτικές και προκλήσεις για την επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου 30Χ30», που πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2024, βρέθηκε η ανάγκη η Ελλάδα να υλοποιήσει τον νομικά δεσμευτικό στόχο της ΕΕ για την ουσιαστική προστασία του 30% των θαλάσσιων περιοχών της έως το 2030. Η ημερίδα διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα από το WWF Ελλάς και το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, στις εγκαταστάσεις του Γραφείου του ΕΚ στην Αθήνα, και συγκέντρωσε κυβερνητικούς εκπροσώπους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς και πλήθος επιστημόνων και θεσμικών φορέων.
Τη συζήτηση άνοιξε ο νέος Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κώστας Καδής, ο οποίος μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος τόνισε τη σημασία της συμμετοχής όλων των ενδιαφερόμενων μερών. «Η αποτελεσματικότητα των θαλάσσιων πολιτικών αυξάνεται όταν υπάρχει συνεργασία και υποστήριξη από την τοπική κοινότητα», ανέφερε. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές καλύπτουν σήμερα το 12% των θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ, όμως αρκετά μέτρα διαχείρισης ακόμα χρειάζονται ενίσχυση.
Στον χαιρετισμό του, ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, ανέφερε την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη και την προτεραιότητα της ΕΕ να λειτουργήσει ως «εντολοδόχος» των πολιτών ενάντια στην κλιματική κρίση. «Πρέπει να δημιουργήσουμε υποδομές που να προωθούν το περιβάλλον και την ευημερία των ανθρώπων», πρόσθεσε.
Οι διευθυντές του WWF Ελλάς και της Greenpeace, Δημήτρης Καραβέλλας και Νίκος Χαραλαμπίδης, τόνισαν τη σημασία του διαλόγου για την κατάσταση των ΘΠΠ στη χώρα, σημειώνοντας πως χρειάζεται διεύρυνση του δικτύου ΘΠΠ και ενίσχυση θεσμικών μέτρων προστασίας για τα οφέλη των τοπικών κοινωνιών. «Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να περάσει από τις υποσχέσεις στη δράση», τόνισαν.
Η ημερίδα επικεντρώθηκε σε δύο βασικά ζητήματα: την επέκταση του δικτύου ΘΠΠ στην Ελλάδα για την επίτευξη του στόχου 30Χ30 και τη διαχείρισή τους. Ομιλητές περιλάμβαναν ειδικούς από διάφορους οργανισμούς, όπως ο Κώστας Τριάντης, ο Ιωάννης Ανδρουλάκης, και η Κωνσταντίνα Ντεμίρη, οι οποίοι ανέφεραν τις προκλήσεις και τις προοπτικές της προστασίας των θαλασσών μας.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση της Μαρία Δαμανάκη, πρώην Επιτρόπου της ΕΕ, η οποία υπογράμμισε τη σημασία του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος μεταξύ όσων έχουν εξαγγελθεί και όσων έχουν υλοποιηθεί για να επιτευχθεί ο στόχος 30Χ30.