Γαλλία: Η πτώση του Μπαρνιέ πλησιάζει

Αναταραχή στην καρέκλα του πρωθυπουργού στη Γαλλία. Μόλις τρεις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κεντροδεξιός Μισέλ Μπαρνιέ φαίνεται να εισέρχεται στην τελική ευθεία της θητείας του, εφόσον η σημερινή συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης δείχνει να εγκυμονούν κρίσιμες εξελίξεις. Εάν δεν υπάρξει κάτι απρόοπτο, η κυβέρνηση του Μπαρνιέ θα δώσει τη θέση της, και ο 73χρονος πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να υποβάλει την παραίτησή του στο Ελιζέ.

Η πολιτική κρίση στη Γαλλία κορυφώθηκε από τον Ιούνιο, όταν ο πρόεδρος Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές, ακολουθώντας μια απογοητευτική εκλογική πορεία για το κόμμα του. Μια κρίσιμη στιγμή ήταν η απόφαση του Μπαρνιέ να περάσει ένα κομμάτι του προϋπολογισμού χωρίς ψηφοφορία, το οποίο αφορούσε τις δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση. Αυτό προκάλεσε άμεση αντίδραση από το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν, που κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας. Παρά τις προσδοκίες του Μπαρνιέ για στήριξη από την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ήλπιζε.

«Η πρόταση δυσπιστίας για τον προϋπολογισμό είναι το μόνο μέσο που έχουμε για να υπερασπιστούμε τους Γάλλους», επισήμανε η Λεπέν πριν από τη συνεδρίαση. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάν τόνισε την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα, αναφέροντας ότι οι πολιτικοί ηγέτες δεν πρέπει να ρίχνουν τη χώρα στην αβεβαιότητα. Οι πιέσεις στις αγορές για τα γαλλικά χρέη έχουν αυξηθεί τις τελευταίες μέρες, αν και οι επιπτώσεις στην υπόλοιπη Ευρωζώνη έχουν παραμείνει περιορισμένες μέχρι στιγμής.

Μέχρι τώρα, η Μαρίν Λεπέν είχε επιδείξει κάποια ανοχή στην κυβέρνηση του Μπαρνιέ, ακολουθώντας μια σκληρή διαπραγματευτική τακτική που ενίσχυσε την εικόνα της ως υπεύθυνης πολιτικού. Ωστόσο, η απόφαση να ρίξει την κυβέρνηση, ψηφίζοντας με την Αριστερά, ενέχει σημαντικό ρίσκο, καθώς η πρόσφατη δημοσκόπηση της Ipsos δείχνει ότι το 50% των Γάλλων θεωρεί την Εθνική Συσπείρωση απειλή για τη Δημοκρατία.

Με αφορμή την άρνηση του Μπαρνιέ για αναπροσαρμογή των συντάξεων, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η διάθεση της Λεπέν να σκληρύνει τη στάση της σχετίζεται με την επιθυμία της να επενδύσει σε ψήφους από τους συνταξιούχους, οι οποίοι παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντί της. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η στάση της μπορεί να σχετίζεται και με την επιθυμία της να αποφύγει νομικές περιπέτειες που υπονομεύουν τη δυνατότητά της να διεκδικήσει ξανά την προεδρία το 2027.

Υπό κανονικές συνθήκες, ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, μετά την τελευταία διάλυση τον Ιούνιο, σύμφωνα με το σύνταγμα, έχει υποχρέωση να περιμένει επτά μήνες. Εφόσον υπάρξει η καταψήφιση της κυβέρνησης, θα χρειαστεί να βρει νέο πρωθυπουργό (υποψήφιοι περιλαμβάνουν τον υπουργό Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί και τον ηγέτη του MoDem Φρανσουά Μπαϊρού). Εντούτοις, είναι πιθανό ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης να καθυστερήσει έως το νέο έτος. Μέχρι τότε, ο Μπαρνιέ θα λειτουργεί πιθανότατα ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, διαχειριζόμενος έναν προσωρινό προϋπολογισμό, αφήνοντας τις μεγαλύτερες αποφάσεις για το 2025. Υπάρχει επίσης η θεωρητική δυνατότητα παραίτησης του Μακρόν και προκήρυξης πρόωρων εκλογών χωρίς να μπορεί ο ίδιος να συμμετάσχει, αλλά αυτή θα ήταν η τελευταία του επιλογή.

δειτε ακομα

δειτε ακομα