Ρεύμα: Σενάρια Επιδοτήσεων για ΜΜΕ

Ενώ για τα νοικοκυριά η διαδικασία επιδότησης ενδέχεται να φάνηκε σχετικά απλή, τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις λόγω της εκρηκτικής αύξησης της τιμής της ενέργειας. Ο βασικός περιορισμός έρχεται από την Κομισιόν, που επιβάλλει αυστηρούς κανόνες αναφορικά με τις ενισχύσεις, οι οποίες ενδέχεται να θεωρηθούν κρατική επιδότηση. Εδώ και μήνες, το ευνοϊκό πλαίσιο που είχε ψηφιστεί κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης έχει ανακληθεί, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε νέα μέτρα να περνούν από την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού σύμφωνα με το iefimerida.gr.

Υπάρχει ελπίδα για τις επιχειρήσεις; Ο Κανονισμός de minimis, που αφορά τις μικρές ενισχύσεις, φαίνεται να είναι η λύση για το υπουργείο Ενέργειας και τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, η πρόσφατη επιστροφή επιδοτήσεων σε 2.500 επιχειρήσεις, λόγω υπερβάσεων των σχετικών ορίων, δείχνει ότι απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός για να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις, σύμφωνα με το iefimerida.gr.

Η καλή είδηση είναι ότι ο Κανονισμός ανανεώθηκε και από την 1η Ιανουαρίου 2024, το όριο των ενισχύσεων θα αυξηθεί σε 300.000 ευρώ ανά τριετία, από 200.000 ευρώ που ήταν προηγουμένως. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, το 99% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραμένει εντός αυτού του ορίου, επιτρέποντάς τους να εκμεταλλευτούν τις de minimis ενισχύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε περασμένο έτος “σβήνουν” προηγούμενες ενισχύσεις, γεγονός πους επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στην πρόσβαση σε νέες ενισχύσεις.

Ωστόσο, πρέπει να εξεταστεί πώς θα χρηματοδοτηθούν οι νέες επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις χωρίς να προκαλέσουν δημοσιονομικό αδιέξοδο. Σημαντική είναι η τρέχουσα κατάσταση των δαπανών, καθώς μια νέα παρέμβαση πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, δηλαδή οι δαπάνες να ισοσταθμίζονται από τα έσοδα. Υπό αυτό το πρίσμα, η πιθανότητα επιβολής φόρου στα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των παρόχων επανέρχεται στην επικαιρότητα, αν και δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Το Υπουργείο Ενέργειας προγραμματίζει να παρέχει επιδοτήσεις σε επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για πρώτη φορά υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία περιορίζει αυτό το πλαίσιο, καθώς οι ενισχύσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν το ανώτατο όριο των 200.000 ευρώ ανά επιχείρηση κάθε τρία χρόνια.

Έτσι, το ποσό που θα παραχωρηθεί θα είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση και την ανταγωνιστικότητα τους σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, «δεν μπορούμε να προετοιμαστούμε για το χειμώνα αν αυτό σημαίνει οικονομική εξόντωση για τις ελληνικές επιχειρήσεις». logariasmos

Η ελληνική βιομηχανία στοχεύει στη διατήρηση της θετικής της ανάπτυξης

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες που βιώνουν αύξηση στην παραγωγή τους άνω του 10% το τελευταίο έτος. Η ελληνική βιομηχανία είναι από τις ελάχιστες στην Ευρώπη που καταγράφει αύξηση, ενώ άλλες χώρες πλήττονται από την αποβιομηχάνιση. revma 14

Ο κλάδος δεν επιθυμεί να χάσει την θετική του δυναμική και ζητά από την κυβέρνηση να εφαρμόσει ουσιαστικά μέτρα για να μειώσει σταθερά το ενεργειακό κόστος, καθώς οι επιδοτήσεις δεν αφορούν τους μεγάλους καταναλωτές.

δειτε ακομα

δειτε ακομα