Μια νέα έρευνα που διεξήγαγε το BBC αποκαλύπτει ότι τοματοπελτέδες που διατίθενται ως «ιταλικοί» στα βρετανικά σούπερ μάρκετ, περιέχουν ντομάτες από την Κίνα, οι οποίες έχουν παραχθεί κάτω από συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας. Ειδικότερα, προϊόντα όπως ο τοματοπολτός της Tesco και της Waitrose, που προβάλλονται ως ιταλικής προέλευσης, περιλαμβάνουν ντομάτες που έχουν συλλεχθεί από την περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας.
Η περιοχή αυτή είναι φημισμένη για το ευνοϊκό κλίμα της για την καλλιέργεια ντομάτας, αλλά έχει κατηγορηθεί από διεθνείς οργανισμούς για την εκμετάλλευση των Ουιγούρων και άλλων μειονοτήτων μέσω καταναγκαστικής εργασίας. Μαρτυρίες κρατουμένων κάνουν λόγο για σκληρές συνθήκες εργασίας, βασανιστήρια και εξαναγκαστική εργασία.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι κρατούμενοι ήταν υποχρεωμένοι να συλλέγουν έως και 650 κιλά ντομάτες ημερησίως. Όσοι δεν επιτύγχαναν τους στόχους τους υποβάλλονταν σε ηλεκτροσόκ, ενώ άλλοι υπέφεραν από ξυλοδαρμούς και σωματική κακοποίηση.
Παρ’ όλα αυτά, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ διαψεύδουν ότι τα προϊόντα τους περιέχουν ντομάτες από την Κίνα, δηλώνοντας ότι οι εσωτερικές έρευνές τους δεν επιβεβαίωσαν τα ευρήματα της έρευνας του BBC. Η Lidl, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι σε μία περίπτωση χρησιμοποίησε ντομάτες από την Κίνα λόγω προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Η Antonio Petti, παρά την άρνησή της, έχει εντοπιστεί να αγοράζει προϊόντα από κινεζικές εταιρείες που συνδέονται με την περιοχή, με στέλεχος της εταιρείας να παραδέχεται σε μυστική συνομιλία ότι χρησιμοποιούνται κινεζικές ντομάτες «για να μειωθεί το κόστος».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμματίζει αυστηρότερη νομοθεσία κατά των προϊόντων που συνδέονται με καταναγκαστική εργασία, ενώ η Βρετανία συνεχίζει να στηρίζεται σε αυτορρυθμιζόμενες πρακτικές. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο χώρο απόρριψης τέτοιων προϊόντων.
Ο δημοσιογράφος και νομικός Ντάριο Ντόνγκο τόνισε ότι αυτή η υπόθεση απεικονίζει «το αληθινό κόστος της φθηνής τροφής», αναρωτώμενος ποιο είναι το πραγματικό κόστος και ποιος το πληρώνει όταν οι τιμές είναι χαμηλές.
Αυτή η υπόθεση εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την προέλευση των τροφίμων και τις πρακτικές που ακολουθούνται στην αλυσίδα εφοδιασμού, φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη βιομηχανία τροφίμων.